Postoje dani kad dođete doma s posla i shvatite da ste ujutro zaboravili izvaditi meso iz škrinje, a taman ste namjeravali napraviti neki gulaš… A tako vam se ne da više van na hladnoću…

E u takvim trenucima kod mene vrijedi pravilo – snađi se s onim što imaš… I tako su gljive zamijenile meso… Ne zovu ih uzalud šumskim mesom…

gljive na saft

Ja sam ovaj put koristio dio svježih šampinjona, a dio suhih vrganja i crnih trubača… Uz dodatak malo povrća, začina i vina nastalo je upravo ovo jelo… Nek vam se nađe ovdje, ako zatreba ponekad 😉

gljive na saft


Gljive na saft
Priprema
10 mins
Kuhanje
45 mins
Spremno za
1 hr
 

Umjesto pravog, u ovom saftu se krčkalo šumsko meso - gljive

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Domaća
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 300 gr gljiva
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1/2 žličice majčine dušice suhe
  • 1/2 žličice kadulje suhe
  • 1 dcl vina bijelog ili crvenog
  • 2,5 dcl temeljca
  • sol
  • papar
Postupak
  1. Ako koristite suhe gljive, namočite ih u vrućoj vodi na pola sata. Nakon pola sata ih dobro ocijedite, a vodu u kojoj su se namakale koristite kao zamjenu za temeljac.

  2. Luk i mrkvu sitno nasjeckajte, a gljive narežite na ploškice.

  3. Na malo maslinovog ulja izdinstajte luk i mrkvu dok luk ne omekša. Dodajte protisnuti češnjak, narezane gljive, majčinu dušicu i kadulju pa dinstajte još nekoliko minuta. 

  4. Posipajte brašnom i pomiješajte da se brašno ravnomjerno rasporedi. Zalijte s vinom pa kuhajte dok vino ne ispari.

  5. Dodajte žlicu koncentrata rajčice, ponovno promiješajte pa prelijte temeljcem po svom izboru (povrtni, pileći) ili vodom u kojoj su se namakale gljive (ako ste koristili suhe). Pustite da zakipi, smanjite vatru i pustite da se krčka pola sata.

  6. Dodajte sol i papar prema ukusu.

Bilješke

Poslužite s pire krumpirom, tjesteninom ili rižom. Što vam se više sviđa 🙂