Gözleme je vrsta turske pogače (iako više liči na palačinku) koja se može puniti raznim nadjevima. Sir i špinat su ipak nekako najtradicionalniji. Prvi susret s gözlemom smo imali u Turskoj, a pripremale su ga bakice na jednoj benzinkoj pumpi. Bilo je zanimljivo gledati kako ga tradicionalno pripremaju, a još je bolje bilo probati ga 🙂

One su ga pekle na velikim grijanim “gljivama” – naime tako su otprilike izgledale te peći. Ipak, s obzirom da vjerojatno doma nemate takve, poslužit će i neka veća tavica ili kao u mom slučaju – električni grill (s ravnom pločom).

gozleme s fetom i špinatom

Za početak izmijesite glatko tijesto. Tu ćete morati malo i sami procijeniti koliko vam vode treba jer svako brašno drugačije funkcionira… Ali nakon nekog vremena bit će lakše.

gozleme s fetom i špinatom

Za nadjev možete koristiti svježe listove baby špinata ili lagano blanširane i sjeckane “starog”. Polovice premažete nadjevom, poklopite i pečete na tavici ili ravnom grillu tek nekoliko minuta sa svake strane.

gozleme s fetom i špinatom

Po želji ih poslužite s kremastim jogurtom u kojeg ste dodali malo mente i limunove korice.

gozleme s fetom i špinatom


Gözleme s fetom i špinatom
Priprema
30 mins
Kuhanje
10 mins
Spremno za
45 mins
 

Tradicionalne turske "palačinke" (iako su zapravo pogače) punjene fetom i špinatom

Slijed: Doručak, Kruh i peciva
Kuhinja: Turska
Tagovi: feta, gozleme, špinat
Porcija: 4 veće pogače
Autor: daliborce
Sastojci
Za tijesto:
  • 250 gr glatkog brašna
  • 1/2 vrećice suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1,5 dcl tople vode
  • 1 žlica maslinovog ulja
Za nadjev:
  • 200 gr feta sira
  • 150 gr baby špinata (možete koristiti i "stari", ali ga prvo malo blanširajte)
Postupak
  1. Pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol u velikoj zdjeli. U sredini napravite rupu i u nju ulijte otprilike pola tople vode i maslinovo ulje.
  2. Miješajte i dodajte malo pomalo vodu dok se tijesto ne počne lijepo formirati. Ne morate dodati svu vodu ako nije potrebno. Zamijeste glatko tijesto pa ga ostavite da odmara 15-ak minuta pokriveno čistom krpom.
  3. Podijelite tijesto na 4 dijela pa svaki još malo promijesite i napravite kuglicu. Tanko ju razvaljajte. Ako vam tijesto stvara "preveliki otpor" tj. vraća se koliko god ga vi valjali, dajte mu još malo vremena da "odmori".
  4. Na polovicu svakog dobivenog diska stavite smjesu fete i sjeckanog špinata. Preklopite s drugom polovicom i dobro pritisnite rubove (možete si pomoći s malo vode, da se bolje zalijepi).
  5. Gozleme se tradicionalno peče na jako ugrijanoj ploči, a može vam pomoći električni grill s ravnom pločom ili neka veća tavica (samo ćete u tom slučaju potrošiti malo više vremena). Ploču ili tavu dobro zagrijte, premažite s malo maslinovog ullja pa na nju stavite gozleme.
  6. Nakon 3-4 minute premažite gornju stranu s malo ulja pa okrenite. Pecite i drugu stranu par minuta (dok ne dobije smeđe pjegice). Ponovite postupak s preostalim gozlemima.
Bilješke

Poslužite uz kremasti jogurt (grčki tip) u kojeg ste dodali malo sjeckane mente i limunove korice.