Gözleme je vrsta turske pogače (iako više liči na palačinku) koja se može puniti raznim nadjevima. Sir i špinat su ipak nekako najtradicionalniji. Prvi susret s gözlemom smo imali u Turskoj, a pripremale su ga bakice na jednoj benzinkoj pumpi. Bilo je zanimljivo gledati kako ga tradicionalno pripremaju, a još je bolje bilo probati ga 🙂
One su ga pekle na velikim grijanim “gljivama” – naime tako su otprilike izgledale te peći. Ipak, s obzirom da vjerojatno doma nemate takve, poslužit će i neka veća tavica ili kao u mom slučaju – električni grill (s ravnom pločom).
Za početak izmijesite glatko tijesto. Tu ćete morati malo i sami procijeniti koliko vam vode treba jer svako brašno drugačije funkcionira… Ali nakon nekog vremena bit će lakše.
Za nadjev možete koristiti svježe listove baby špinata ili lagano blanširane i sjeckane “starog”. Polovice premažete nadjevom, poklopite i pečete na tavici ili ravnom grillu tek nekoliko minuta sa svake strane.
Po želji ih poslužite s kremastim jogurtom u kojeg ste dodali malo mente i limunove korice.

Tradicionalne turske "palačinke" (iako su zapravo pogače) punjene fetom i špinatom
- 250 gr glatkog brašna
- 1/2 vrećice suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 1,5 dcl tople vode
- 1 žlica maslinovog ulja
- 200 gr feta sira
- 150 gr baby špinata (možete koristiti i "stari", ali ga prvo malo blanširajte)
-
Pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol u velikoj zdjeli. U sredini napravite rupu i u nju ulijte otprilike pola tople vode i maslinovo ulje.
-
Miješajte i dodajte malo pomalo vodu dok se tijesto ne počne lijepo formirati. Ne morate dodati svu vodu ako nije potrebno. Zamijeste glatko tijesto pa ga ostavite da odmara 15-ak minuta pokriveno čistom krpom.
-
Podijelite tijesto na 4 dijela pa svaki još malo promijesite i napravite kuglicu. Tanko ju razvaljajte. Ako vam tijesto stvara "preveliki otpor" tj. vraća se koliko god ga vi valjali, dajte mu još malo vremena da "odmori".
-
Na polovicu svakog dobivenog diska stavite smjesu fete i sjeckanog špinata. Preklopite s drugom polovicom i dobro pritisnite rubove (možete si pomoći s malo vode, da se bolje zalijepi).
-
Gozleme se tradicionalno peče na jako ugrijanoj ploči, a može vam pomoći električni grill s ravnom pločom ili neka veća tavica (samo ćete u tom slučaju potrošiti malo više vremena). Ploču ili tavu dobro zagrijte, premažite s malo maslinovog ullja pa na nju stavite gozleme.
-
Nakon 3-4 minute premažite gornju stranu s malo ulja pa okrenite. Pecite i drugu stranu par minuta (dok ne dobije smeđe pjegice). Ponovite postupak s preostalim gozlemima.
Poslužite uz kremasti jogurt (grčki tip) u kojeg ste dodali malo sjeckane mente i limunove korice.