πορτοκάλι (portokáli) grč. – naranča

Portokalopita je tradicionalni grčki kolač koji se radi od kora za pitu, jogurta, jaja i naranči… I obilato se prelije šećernim sirupom… Zato ga mnogi u ovim našim krajevima zovu i baklava od naranče. Neki dan su me Osmeh i orasi podsjetili kako ovaj recept već dugo čeka na red… Pa je došao i taj dan da ga napravim…

Sama izrada je jako jednostavna, samo nemojte preskakati korake, jer su svi važni… Kore za savijaču ili pitu (kako želite) važno je prvo dobro posušiti (ja sam ih stavio oko sat i pol na 100 stupnjeva)… Nakon toga se one usitne i pomiješaju s ostalim sastojcima, prekriju kriškama naranči i u pećnicu…

Portokalopita

Portokalopita

Portokalopita

Dok se kore suše, treba napraviti šećerni sirup i pustiti ga da se u potpunosti ohladi… Kod ovakvih kolača važno je poštivati da se ili hladan kolač zalije vrućim preljevom ili kao što je ovdje slučaj – vrući kolač ohlađenim…

Portokalopita

I na kraju, ono što je najgori dio – čekanje da se ohladi i upije sirup (što je grozno jer cijela kuhinja miriši po narančama a sline cure na sve strane)

Portokalopita


Grčka pita s narančama (Portokalopita)
Priprema
30 mins
Kuhanje
45 mins
Spremno za
4 hrs
 

Grčki klasik od gotovih kora za savijače, naranči, jogurta i jaja... I puno šećera 

Slijed: Desert
Kuhinja: Grčka, Mediteranska
Porcija: 15 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Za šećerni sirup:
  • 400 gr šećera
  • 3,5 dcl vode
  • 1 naranča
  • 1 štapić cimeta
Za pitu:
  • 500 gr gotovih kora za savijače
  • 200 gr grčkog jogurta
  • 5 jaja
  • 100 gr šećera
  • 2 praška za pecivo
  • 4 naranče
  • 1,5 dcl ulja
Postupak
  1. Prije svega, odvojite kore jednu od druge i poput "lepeze" ih složite u kalup za pečenje. Nemojte ih naguravati jako, bitno je da ima što više zraka između kako bi se dobro posušile. Stavite ih na 100 stupnjeva cirka sat i pol.

  2. Iscijedite sok jedne naranče pa ga zajedno s ostalim sastojcima za sirup (zajedno s ostatkom naranče koju ste ocijedili) stavite kuhati 10-ak minuta dok se sav šećer ne otopi. Maknite s vatre i pustite da se skroz ohladi.

  3. Dobro izmutite jaja sa šećerom pa im dodajte grčki jogurt, ulje, prašak za pecivo, ulje te sok i koricu od 3 naranče. Sve dobro izmutite.

  4. Kore koje su se sušile dobro usitnite pa prelijte dobivenom smjesom. Pomiješajte špatulom da se sve dobro rasporedi.

  5. Preostalu naranču narežite na tanke kriškice pa ih posložite preko pite. Stavite peći na 180 stupnjeva 45 minuta.

  6. Čim je pečena, vruću pitu prelijte ohlađenim šećernim sirupom i pustite minimalno sat vremena da ga pita upije. Kad dosegne sobnu temperaturu prebacite ju u frižider i poslužite hladno.

Bilješke

Koristite kalup veličine otprilike 30 x 20 cm. Možete i veći, ali ćete dobiti nešto nižu pitu.