Ova se juha često navodi kao jedno od grčkih nacionalnih jela…

A zapravo je dovoljno nekoliko izuzetno jednostavnih sastojaka kako biste okusima otputovali u Grčku uz ovu finu juhu… Ok, i malo planiranja unaprijed – jer grah trebate namočiti preko noći 🙂


Fasolada
Priprema
10 mins
Kuhanje
1 hr 30 mins
Spremno za
1 hr 40 mins
 

Fina grčka juha s grahom i povrćem

Slijed: Juha
Kuhinja: Grčka
Porcija: 6 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
  • 300 gr suhog bijelog graha (namakanog preko noći)
  • 2 luka
  • 2 mrkve
  • 2 stabljike celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 jabuka
  • 1,5 l temeljca (povrtnog)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • pahuljice čilija
  • malo feta sira
Postupak
  1. Luk sitno nasjeckajte, a celer i mrkvu na malo veće komadiće jer će se kuhati sat, sat i pol pa da se baš ne raskuha u potpunosti. Protisnite češnjak.

  2. Na 2-3 žlice maslinovog ulja stavite povrće, i dinstajte par minuta. 

  3. Dodajte koncentrat rajčice, namakan grah (kojeg ste oprali i ocijedili), cijelu jabuku (neoguljenu), lovorov list pa sve prelijte temeljcem. Kad zakipi, smanjite vatru pa kuhajte sat, sat i pol dok grah ne bude gotov. Jabuka je tajni sastojak - daje malo okusa i stisnut će juhu.

  4. Posolite, popaprite, izvadite jabuku. Prilikom posluživanja posipajte s pahuljicama čilija i dodajte kockice fete.