Rekao bih da ne postoji jednastavnija, sočnija, a možda i ukusnija, verzija pripreme pite od sira s gotovim korama… Ok ona verzija rolane pite koju sam već objavio je super ukusna, kore djeluju kao da ste ih doma sami razvlačili, ali ipak je mrvicu kompliciranija za pripremu… A ova, čas posla…

Lagano namašćen lim i jedna kora na dno… Sačuvajte još jednu za vrh…

guzvara

Nakon toga, sve ostale lagano zgužvajte (aaaaa, odatle ime) i umočite u pripremljenu smjesu pa slažite jednu do druge…

guzvara

Ostatak smjese prelijte preko i poklopite onom jednom sačuvanom korom.  Rubove malo ugurajte između ruba lima i pite. Preko svega stavite komadiće maslaca i premažite vrhnjem…

guzvara

Pecite i nakon toga uživajte…

guzvara


Gužvara
Priprema
10 mins
Kuhanje
30 mins
Spremno za
40 mins
 

Najjednostavniji, a posebno fini način za pripremu pite od sira s gotovim korama...

Slijed: Doručak, Snack
Kuhinja: Domaća
Autor: daliborce
Sastojci
  • 500 gr kora za pite ili savijače
  • 4 jaja
  • 500 gr svježeg sira
  • 2 kisela vrhnja
  • 1 tekući jogurt
  • 1 dcl mineralne vode
  • 1 žličica soli
  • 1-2 žlice maslaca
Postupak
  1. Pripremite smjesu tako da lagano izmutite jaja pa dodate sir. Sve malo izgnječite i onda dodate 1 i pol vrhnje (pola nam treba kasnije), jogurt, mineralnu vodu i sol. Sve pomiješajte.
  2. Lim za pečenje namažite maslacem. Na dno stavite jednu cijelu koru i još jednu sačuvajte za vrh.
  3. Sve ostale kore lagano zgužvajte, umočite u pripremljenu smjesu i slažite jednu do druge preko one prve kore.
  4. Ostatak smjese (ako je ostalo) prelijte preko pa poklopite onom zadnjom sačuvanom korom. Rubove malo pogurajte između lima i pite.

  5. Preko svega rasporedite komadiće maslaca i premažite onom polovicom vrhnja koja je ostala.
  6. Pecite na 200 stupnjeva 30-40 minuta.