Tražio sam i tražio idealni recept za ovakva “multifunkcionalna” peciva koja mogu služiti za sendviče i burgere i svašta još… i evo uz pomoć Matejke, uz sitne preinake, došao sam do ovog recepta koji mi se jako sviđa… pa zato, dijelim ga i s vama 🙂

A evo i slikice kako izgleda gotovi burger kod mene 🙂

hambi


Hambi peciva
Priprema
30 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
2 hrs 30 mins
 

Mekana peciva koja ako dobro spremite (da ne dolazi previše zraka), mogu izdržati i nekoliko dana...

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 10 većih peciva
Autor: daliborce
Sastojci
Za tijesto:
  • 1 dcl mlakog mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 500 gr glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 60 gr maslaca sobne temperature
  • 1,5 dcl mlake vode
Za premaz i posip:
  • 1 jaje
  • 2-3 žlice vode
  • sjemenke sezama
Postupak
  1. Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i žličicu šećera pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
  2. U veću zdjelu dodajte brašno, sol, jaje, maslac, vodu i aktivirani kvasac s mlijekom. Izmijesite kompaktno tijesto. Ja sam mijesio u mikseru sa "kukom" za tijesto cca 5-6 minuta.
  3. Prekrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite ga da se diže oko 45 minuta do sat vremena - dok se ne udvostruči.
  4. Podignuto tijesto malo premijesite na pobrašnjeloj površini pa ga podijelite na 8-10 jednakih dijelova.

  5. Svaki dio formirajte u kuglu stavite na lim za pečenje (s pek papirom) i ostavite pokriveno da raste još 30-45 minuta.

  6. Premažite peciva mješavinom jaja i vode te posipajte sezamom.
  7. Pecite ih na 200 stupnjeva 15-ak minuta.