Volim rižoto… Volim i rižoto od tikve… Ali volim se i igrati kad je hrana u pitanju, pogotovo kad sam inspiriran kao što je to bio slučaj danas… Tako je umjesto rižota od tikve nastala tikva punjena rižotom…

Hokkaido tikva punjena rizotom

Prvi korak je čišćenje i pečenje tikve… Ja sam koristio hokkaido tikvu jer mi je skroz fora i baš je zahvalna za ovakve recepte…

Hokkaido tikva punjena rizotom

Drugi je korak pak totalno na vama, napravite rižoto kakav najviše volite… U ovom mom slučaju radilo se o jednostavnom bijelom rižotu uz dodatak fete, špinata i malo harissa paste za dubinu…

Hokkaido tikva punjena rizotom

I na kraju spojite te dvije komponente, poklopite i stavite još malo zapeći 🙂  Dobit ćete rižoto u tikvi čije je meso toliko mekano – poput maslaca.

Hokkaido tikva punjena rizotom

Posipajte sve sa sjemenkama nara za svježinu i sjeckanim bademima  za hrskavost…

Hokkaido tikva punjena rizotom

Hokkaido tikva punjena rižotom
Priprema
15 mins
Kuhanje
1 hr
Spremno za
1 hr 15 mins
 

Jesensko jelo u malo drugačijem izdanju... Umjesto rižota s tikvom, tikva punjena rižotom...

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 2 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
Za rižoto:
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 ljubičastog luka
  • 2 grančice majčine dušice
  • 1 žličica harissa paste
  • 100 gr riže za rižoto
  • 1 dcl bijelog vina
  • 1/2 l povrtnog temeljca
  • 100 gr fete
  • 50 gr baby špinata
  • sol i papar
I još:
  • 1 srednja hokkaido tikva
  • malo maslinovog ulja
  • malo badema
  • malo sjemenki nara
Postupak
  1. Tikvu dobro operite, prerežite ju vodoravno nekoliko centimetara ispod vrha (to će biti poklopac) pa izdubite sjemenke i vlaknastu unutrašnjost. 

  2. Posolite unutrašnjost tikve i premažite s malo maslinovog ulja. Stavite peći na 200 stupnjeva oko 30 minuta (i poklopac i tikvu). A za to vrijeme napravite rižoto.

  3. Na malo masliinovog ulja popržite luk na srednjoj vatri dok ne omekša. Dodajte rižu za rižoto i popržite ju oko 2 minute.

  4. Sve podlijte bijelim vinom pa pojačajte vatru i kuhajte dok većina vina ne ispari. Sad dodaje harissa pastu i listiće majčine dušice.

  5. Počnite lagano podlijevati temeljcem (koji mora biti vruć). Dodajte šeflju temeljca, dobro pomiješajte i ostavite da se krčka na laganoj vatri. Tek kad vidite da gotovo više i nema temeljca, dodajte novu šeflju i tako dok ne dobijete rižoto koji je kremast, a riža al dente. To će trajati 18-20 minuta.

  6. Pred kraj kuhanja umiješajte baby špinat i fetu.

  7. Izvadite tikvu iz pećnice pa ju napunite rižotom. Posipajte odozgora još malo fete, poklopite vrhom tikve i vratite u pećnicu na još 15 minuta.

  8. Gotovu tikvu servirajte otklopljenu, posipanu s malo sjemenki nara i sjeckanim bademima.

Bilješke

Mjere za rižoto su okvirne jer sve ovisi o veličini tikve, tako da slobodno prilagodite.