Već se godinama pred Uskrs igram s raznim verzijama pince, sirnice (ili kako god kod vas zovu uskrsnu pogaču)… Nakon što sam lani konačno našao dobitnu kombinaciju i ovaj je recept otišao u favorite, došlo je vrijeme da se poigram i nekim novim slatkim pecivima… Tako su ove godine na red došla ova britanska peciva sa simbolom križa – Hot Cross Buns…

hot cross buns

I ovdje se radi o slatkim pecivima aromatiziranim raznim finim toplim začinima (cimet, piment, kardamom…) i koricom naranče te obogaćenim suhim i kandiranim voćem. Na Otoku (ali i Australiji, Novom Zelandu, Canadi, Južnoafričkoj Republici i dijelovima SADa) tradicionalno se pripremaju tijekom Velikog tjedna i označavaju završetak korizme. Iako su u današnje vrijeme vezana uz Uskrs, korijene vuku iz još iz vremena keltskih i germanskih bogova.

hot cross buns

Danas ih se može naći u mnogim supermarketima (u gore navedenim zemljama) tijekom cijele godine, a osim ovakvih originalnih, postoje i ona s dodatkom čokolade, karamele, orašastih plodova… Mali milijun raznih izvedenica, tako da se i vi ne morate ograničavati na recept. Mašta može svašta 🙂

hot cross buns


Hot cross buns
Priprema
30 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
3 hrs 30 mins
 

Ova britanska uskrsna peciva su prava zamjena ukoliko su vam dosadile domaće pince 😉

Slijed: Doručak, Kruh i peciva
Kuhinja: Britanska
Porcija: 12 peciva
Autor: daliborce
Sastojci
Za peciva:
  • 3 dcl mlakog mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1 suhi kvasac
  • 500 gr glatkog brašna
  • 50 gr smeđeg šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica pimenta
  • 1/2 žličice kardamoma
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanilin šećer
  • ribana korica jedne naranče
  • 1 jaje
  • 50 gr omekšalog maslaca
  • 200 gr suhog i/ili kandiranog voća
Pasta za iscrtavanje križa:
  • 50 gr glatkog brašna
  • 20 gr šećera u prahu
  • 0,5-0,6 dcl mlijeka
Premaz:
  • 1 jaje
  • 1 prstohvat soli
Šećerni sirup:
  • 1/2 dcl vode
  • 50 gr šećera
Postupak
  1. Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac, 1 žlicu šećera i 2-3 žlice brašna pa ostavite 10-ak minuta da se aktivira.
  2. U posudi za miksanje (naravno da možete mijesiti i ručno, ali ako imate stojeći mikser, to dosta ubrzava stvar) pomiješajte brašno, smeđi šećer, sol i začine te ribanu koricu naranče.
  3. Dodajte mlijeko s aktiviranim kvascem te lagano izmućeno jaje.
  4. Mijesite sve „kukom“ za tijesto 5-10 minuta. U početku će tijesto dijelovati dosta vlažno, ali nemojte dodavati brašno, s vremenom će postati kompaktnije.
  5. Kad se tijesto počne lijepo formirati i odvajati od posude, smanjite brzinu miksanja i malo pomalo dodajte komadiće mekanog maslaca. Miješajte dok se ne inkorporira.
  6. Na kraju dodajte suho i kandirano voće koje volite pa još malo miješajte.
  7. Pokrijte kuhinjskom krpom pa pustite na toplom mjestu da se diže oko dva sata.
  8. Nakon dva sata dlanom pritisnite tijesto kako bi iz njega istisnuli zrak. Prebacite na pobrašnjenu podlogu i malo ga izmijesite (minutu).
  9. Od tijesta formirajte valjak (bit će vam lakše procijeniti da sva peciva budu podjednako velika) pa ražite na 12-13 komada ili u gramima da budu težine 90-100 gr.
  10. Od svakog formirajte kuglu. Položite ih na lim kojeg ste obložili pek papirom i pokrijte krpom. Ostavite da tako odmara još oko 45 minuta.
  11. Izmutite jaje s malo soli, pa premažite peciva.
  12. Pomiješajte sve sastojke za "pastu" i prebacite u slastičarsku vrećicu. Na svakom pecivu nacrtajte križ.
  13. Pecite peciva na 200 stupnjeva 15 minuta.
  14. U međuvremenu napravite šećerni sirup - vodu sa šećerom stavite na vatru i pustite da za kipi. Smanjite vatru i kuhajte tako 10-15 minuta (taman dok se peciva peku).
  15. Kad su peciva gotova, prebacite ih na rešetku i premažite (još tople) šećernim sirupom. Ostavite tako da se hlade i uživajte.