Kad se radi o nekim internacionalnim jelima, volim uz sam recept ispričati i priču o tom jelu… Pa iako je ovaj namaz i kod nas postao sve poznatiji i popularniji, nekoliko riječi o njemu nije na odmet. Kao što vjerojatno i znate, ovo se arapsko jelo radi od kuhanog i pasiranog slanutka, a to mu i samo ime kaže jer je hummus zapravo slanutak na arapskom. U arapskom svijetu se jelo punim imenom zove ḥummuṣ bi ṭaḥīna što otkriva i njegov drugi najvažniji sastojak – tahini pastu. Radi se o sezamovoj pasti, a kako hummus uglavnom radim “nepripremljen”, taj sastojak uglavnom nemam doma i zamjenjujem ga lagano poprženim sezamovim sjemenkama.

sezam

Što se tiče porijekla ovog jela, svojataju ga mnoge zemlje na mediteranskom dijelu Arapskog poluotoka (a i ne samo one) pa ga tako neki zovu najpoznatijim sirijskim jelom na svijetu, dok je Palestincima i Jordancima neizostavan dio prehrane, pa imaju i verziju s jogurtom i maslacem umjesto tahinija i maslinovog ulja koju zovu laban ma’ hummus (jogurt i slanutak). Zanimljivo je da se Židovi i Palestinici u mnogočemu ne slažu, međutim ovo jelo nije jedno od tih stvari – naime ono se smatra i neslužbenim nacionalnim jelom Izraela.

I dok je kod većine osnova ista (ili slična), dodaci se mogu razlikovati. Tako neki uz maslinovo ulje, sol, papar i limunov sok dodaju i kumin, papriku, korijander, peršin, mentu, pečeno povrće… Većinom se poslužuje kao hladni namaz ili umak uz pita kruh, kao dio meze (male porcije raznih jela koje se poslužuju kao predjelo), ali neki ga poslužuju toplog, a u Maroku je poznata hummus juha.

Osim ove (ajmo reći osnovne) verzije, pripremio sam i hummus s dodatkom avokada pa bacite oko…


Hummus
Priprema
10 mins
Spremno za
10 mins
 

Poznati arapski namaz u (više-manje) osnovnoj verziji...

Slijed: Umaci i namazi
Kuhinja: Arapska, Mediteranska
Autor: daliborce
Sastojci
 • 1 limenka slanutka (240 gr ocijeđenog)
 • 1 žlica tahini paste (ili 2 žlice sezama)
 • 2-3 žlice maslinovog ulja
 • 2 žlice limunovog soka
 • 1 češanj češnjaka
 • 1/2 žličice kumina
 • 1 žličica soli
 • 1/2 žličice papra
 • 1/2 žličice dimljene paprike
Postupak
 1. Ako koristite sjemenke sezama umjesto tahini paste, tostirajte ih na suhoj tavici nekoliko minuta da puste svoju aromu. Pazite samo da ne pretjerate jer tada nemaju baš fini okus.

 2. Sve sastojke ubacite u blender i dobro izmiksajte. Po vlastitom ukusu se poigrajte začinima. Po potrebi dodajte više ili manje maslinovog ulja kako bi dobili maziviji hummus.

Bilješke

Hummus prebacite u posudu koju možete hermetički zatvoriti i može vam trajati u frižideru i do tjedan dana.