Onima koji me poznaju ne moram dodatno objašnjavati da uz svoju veliku ljubav prema kuhanju i finoj papici gajim još jednu – volim putovati… jako… Ali te su dvije stvari dosta i povezane, jer zbilja nisam onaj tip koji će otići u neku novu zemlju i onda pojesti burger ili pizzu… Volim otkrivati neka druga jela (i pića)…

irska ireland

Tako me prije nekoliko godina put odveo u Irsku – zemlju prekrasnih zelenih pejzaža, starih dvoraca, kiše u svim godišnjim dobima te krumpira… O moj Bože, kako ti ljudi vole krumpir. Jedu ga uz sva moguća (i nemoguća) jela, čak i uz pizzu – i tu se ne šalim, živa istina… Ali u ovom jelu, je krumpir samo sporedni glumac, glavne su kravice koje bezbrižno pasu zelenim pašnjacima ni ne sluteći što im se uskoro sprema…

irski gulas s guinnessom

A osim njih, još je jedna poznata irska zvijezda izuzetno važna za ovo jelo – radi se o vjerojatno najpoznatijoj tamnoj pivi na svijetu – Guinnessu. Orošena čaša ove pive paše uz gotovo svako jelo. I iako je stvorena u Irskoj, danas se proizvodi u 50-ak zemalja dijem svijeta, a prodaje u gotovo svima.

irski gulas s guinnessom

A kakav bi to razgled Dublina bio da nismo posjetili i njenu tvornicu… I ne samo to, imali smo priliku naučiti kako pravilno točiti Guinness. Čaša se drži pod kutom od 45 stupnjeva, piva se toči dok čaša ne bude 3/4 puna. Nakon toga se čeka da se pjena slegne i tek onda se puni zadnja četvrtina. Korisno, jelda? Ništa se ne smije prepustiti slučaju, uostalom vidite kako sam ozbiljan bio dok sam točio svoju prvu…

guinness

Evo i nakon tih nekoliko slikica iz Irske, na red je stigao i recept… Gulaš s Guinnessom…

irski gulas s guinnessom

Irski gulaš s Guinnessom
Priprema
15 mins
Kuhanje
3 hrs
Spremno za
3 hrs 15 mins
 

Fini gulaš obogaćen tamnim pivom

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Irska
Porcija: 4
Autor: daliborce
Sastojci
  • 500 gr junetine
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 stabljike celera
  • 1 češanj češnjaka
  • 500 gr krumpira
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 3 dcl Guinnessa
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 5 dcl goveđeg temeljca
  • 2 lovorova lista
  • sol, papar
  • malo ulja
Postupak
  1. Luk i celer sitno nasjeckajte, mrkvu narežite na kružiće, a krumpir komade veličine zalogaja (cca 2 cm).

  2. Meso narežite na kockice pa dobro posolite i popaprite. Popržite ga na vrućem ulju nekoliko minuta.

  3. Zatim dodajte luk, mrkvu i celer. Smanjite vatru i dinstajte još nekoliko minuta. Na kraju dodajte protisnuti češnjak i krumpir.
  4. Sve posipajte s brašnom, pomiješajte pa nakon 2-3 minute zalijte pivom. Miješajući kuhajte par minuta na srednjoj vatri.
  5. Dodajte koncentrat rajčice, temeljac i lovorove listove. Kad sve zakipi, smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-2,5 sata povremeno miješajući. Ako vam slučajno ispari previše tekućine, podlijte s malo vode.
  6. Poslužite toplo s nekom osvježavajućom salatom.