Ovaj francuski biskvit izuzetno je lagan i prozračan. Idealan je za mnoge slastice, torte, kolače… Jedna od glavnih smjernica u njegovoj pripremi je dvostruko više bjelanjaka od žumanjaka, mljeveni bademi (iako se često može naći i u verzijama s drugim orašastim plodovima) te jako malo brašna i masnoće.

Prvo se dio jaja dobro izmiksa sa šećerom u prahu i mljevenim bademima.

joconde

Zatim se doda malo brašna.

joconde

Pažljivo se umiješa snijeg od bjelanjaka kako bi smjesa ostala što prozračnija.

joconde

Na kraju se umiješa i malo otopljenog maslaca.

joconde

Pripremljenu smjesu ulijte u kalup i ravnomjerno rasporedite po pek papiru (debljina treba biti oko pola centimetra).

joconde

Nakon pečenja i hlađenja odrežite biskvit na dimenzije koje vam trebaju.

joconde


Joconde
Priprema
15 mins
Kuhanje
10 mins
Spremno za
30 mins
 

Lagani biskvit s bademima (a po želji i drugim orašastim plodovima)

Slijed: Desert, Osnove
Kuhinja: Francuska
Autor: daliborce
Sastojci
  • 4 bjelanjka
  • 1 prstohvat soli
  • 25 gr šećera
  • 4 cijela jaja
  • 115 gr mljevenih badema
  • 115 gr šećera u prahu
  • 25 gr glatkog brašna
  • 25 gr otopljenog maslaca
Postupak
  1. Bjelanjke s prstohvatom soli miksajte dok se ne zapjene. Dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  2. U drugoj posudi prosijte šećer u prahu, dodajte mljevene bademe i jaja pa sve dobro izmiksajte.
  3. Dodajte brašno i samo lagano pomiješajte.
  4. Zatim malo pomalo dodajte snijeg od bjelanjaka umješavajući lagano špatulom.
  5. Na kraju još lagano umiješajte otopljeni maslac.
  6. Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe na pek papir (debljina oko pola centimetra) i pecite 8-10 minuta na 200 stupnjeva.
  7. Kad se ohladi izvadite iz kalupa, okrenite naopako i odlijepite pek papir.
  8. Odrežite rubove ili generalno izrežite oblike koji vam trebaju.
Bilješke

Navedena smjesa je dovoljna za jedan veliki lim od pećnice cca 40 x 30 cm ili dva pravokutna lima veličine cca 33 x 23 cm ili tri kalupa za tortu do 24 cm...