Za neke je Vichyssoise, za neke druge Sopa de Poro y Papa, neki se kunu da je to originalna british leek and potato soup

Uopće se ne zamaram jesu li ju otkrili Francuzi, Španjolci, Englezi ili Ameri, meni je najvažnije da je fina… Ne znam jeste li jedni od on onih koji su u djetinjstvu možda malo i zamrzili poriluk? Ja ga nisam mogao smisliti, što zbog jedno te istog načina pripreme, a što zbog onih niti koje ostanu ako se niste malo potrudili oko sjeckanja…

Međutim, moram priznati da sam s vremenom zavolio tu namirnicu. A ovdje predstavljena juha postala je meni najdraže jelo s porilukom… Nadam se da ćete joj i vi dati priliku, ako do sada niste…

juha od poriluka i krumpira Vichyssoise

Inače, u originalnoj verziji se poslužuje hladna, što kod mene nije slučaj… Ali eto, spominjem da možete, ako želite…


Juha od poriluka i krumpira (Vichyssoise)
Priprema
10 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
50 mins
 

Kreprka kremasta juha od poriluka i krumpira. Idealna za zimske dane...

Slijed: Juha
Kuhinja: Francuska
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1 poriluk veći
  • 2 krumpira
  • 1 luk
  • 50 gr maslaca
  • 8 dcl temeljca pileći ili povrtni
  • 2 lovorova lista
  • sol
  • papar
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja
  • maslinovo ulje
Postupak
  1. Poriluk dobro operite i nasjeckajte na kolutiće, krumpir ogulite i narežite na male kockice. Nasjeckajte i luk.
  2. Otopite maslac pa na njemu 10-ak minuta dinstajte povrće.
  3. Malo posolite i popaprite pa prelijte temeljcem (ovisno o tome kakav temeljac koristite, pazite da ne pretjerate sa soli).
  4. Dodajte i lovorove listove pa kuhajte oko pola sata (dok krumpir skroz ne omekša).
  5. Sve stavite u blender i dobro usitnite.
  6. Prilikom posluživanja dodajte malo kiselog vrhnja i poškropite maslinovim uljem. Možete posipati sa zelenim dijelom mladog luka ili vlascem.