Ova su (originalno austrijska) peciva raširena i dobro poznata i kod nas. To naravno, s obzirom na naslijeđe i nekadašnju zajedničku državu, ne treba previše čuditi. Jednostavni sastojci stopljeni u fina – istovremeno i mekana i hrskava peciva…

kajzerice

U originalu se zvjezdoliki uzorak dobija posebnom tehnikom presavijanja tijesta… Međutim, bez obzira na brdo odgledanih youtube videa, moram priznati da sam nakon par pokušaja – vrlo brzo odustao i iskoristio krasnu kinesku spravicu kupljenu preko interneta, a koja rezovima simulira takav uzorak…

Ono što je važno za ova peciva je – da ih se pošprica s vodom prije i nakon pečenja kako bi korica bila što hrskavija…

kajzerice

Kajzerice (Kaisersemmel)
Priprema
30 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
2 hrs
 

Poznata austrijska peciva...

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Austrijska
Porcija: 12 kajzerica
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1,2 dcl mlake vode
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 500 gr glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 40 gr optopljenog maslaca
  • 2 dcl mlakog mlijeka
Postupak
  1. Kao i uvijek kod dizanih tijesta, krenut ćemo s pripremom kvasca. Pomiješajte mlaku vodu, kvasac i šećer pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

  2. U veću zdjelu dodajte brašno, sol, maslac, mlijeko i aktivirani kvasac s vodom. Izmijesite kompaktno tijesto. Ja sam mijesio u mikseru sa "kukom" za tijesto i to prvo nekoliko minuta na najmanjoj brzini pa cca 7-8 minuta na srednjoj.

  3. Prekrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite ga da se diže oko 45 minuta - dok se ne udvostruči.

  4. Podignuto tijesto malo premijesite na pobrašnjeloj površini pa ga podijelite na 12 podjednakih dijelova (svaki će vam imati oko 70 gr). Svaki dio formirajte u lopticu pa ih ostavite dizati dodatnih 20-ak minuta.

  5. Sad slijedi dio gdje sam ja uključio svoju plastičnu spravicu za utiskivanje ovog zvjezdolikog uzorka, a vi možete formirati sličan pomoću tupe strane noža. Ili jednostavno ostavite okrugla peciva 😉

  6. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Prebacite kajzerice na pleh s pek papirom i dobro ih pošpricajte vodom i stavite peći 15-18 minuta.

  7. Nakon pečenja ih još jednom pošpricajte s vodom.