Već smo zaključili da je ovo blagdansko vrijeme sigurno jedan od najmagičnijih perioda u godini za dobar dio ljudi. Preletjeli smo neke običaje od Kanade i Venecuele, preko sjevera Europe pa sve do dalekog Japana. Bavili smo se i Barbarom, Nikolom i Lucijom, a danas smo opet na Božiću i to u Slovačkoj. Kao i kod mnogih, većina slavlja se odvija na Badnjak koji je u Slovačkoj Štedrý deň (otprilike bi se prevelo kao Velikodušni dan) dok je Badnja večer Štedrý večer. Uobičajeno je da se taj dan ne jede ništa sve do večernje mise jer postoji vjerovanje kako će oni koji su postili cijeli dan nakon mise ugledati zlatno prase (?!).

Sad dolazimo do jednog od bizarnijih običaja kojeg, vjerovali ili ne, još uvijek prakticira jedan (nekako vjerujem manji) dio Slovaka. Naime, šaran je centralni dio božićne gozbe. Ok, ništa čudno, osim što se kupuje živ i u velikoj kanti prenosi kući (nekoliko dana prije samog Badnjaka). Tada se smješta u kadu (da dobro ste pročitali), gdje se djeca s njim igraju sve do Badnjeg jutra. Neki idu toliko daleko da mu daju i ime, kao pravom kućnom ljubimcu (koji će, ne zaboravite, uskoro postati večera). Tu još nije kraj, jer dječaci moraju odrasti pa se njima daje prilika da ga ubiju… Nekako smatram da je ipak jednostavnija varijanta kupiti ribu u ribarnici 😉

Slovaci su inače prepuni vjerovanja i običaja oko Badnjaka pa ću navesti samo neke od njih koji mi se čine najzanimljiviji:

  • Kosti šarana stavljaju se ispod stolnjaka na kojem se večera, kako bi se multipliciralo zdravlje obitelji.
  • Postavlja se dodatan tanjur kako bi se spremno dočekalo neočekivanog gosta (kao izraz milosrđa), a negdje se inetrpretira i kao tanjur za preminulog člana obitelji.
  • Ulazak nepoznate ženske osobe u kuću, sa sobom donosi lošu sreću.
  • Ako od nekog morate nešto posuditi, ni to naravno nije dobar znak.
  • Ne trebam vam ni pričati da isto slijedi i onoga tko nešto razbije.
  • Nema čišćenja kuće jer ćete tako počistiti i duše preminulih (a taman ste im postavili tanjur).
  • I na kraju, ako vam se nešto od tih loših stvari i desilo, samo je važno da kihnete na božićno jutro, jer tad ćete sigurno doživjeti duboku starost.

Ali ajmo mi na hranu… Kako je Božićna večera na rasporedu nakon večernje mise na Badnjak (a podsjetimo da niste jeli ništa cijeli dan), čine ju brojna slana i slatka jela (često ih ima 12 kao i u nekim drugim zemljama, što simbolizira 12 apostola). Uz već spomenutog ljubimca iz kade, na stolu je najčešće i kapustnica – poznata juha od kiselog kupusa i suhih gljiva. I dok neki rade bezmesnu varijantu, velika većina ipak radi onu “pravu” – s kobasicama i suhim mesom, jer ipak treba nadoknaditi kalorije 🙂 Za ovo jelo svaka obitelj ima svoj recept i neki tajni sastojak. U nju se dodaju čak i suhe šljive te jabuke. Ipak, ja sam odustao od te “egzotike” pa sam napravio jednu uobičajeniju varijantu, a vama ako dođe želja, uvijek ju možete nadograditi.

I na kraju, u skladu s tradicijom ovih objava, Slovaci će vam čestitati Veselé Vianoce 😉

Kapustnica
Priprema
10 mins
Kuhanje
2 hrs
Spremno za
2 hrs 10 mins
 

Slovačka juha od kiselog kupusa sa sušenim mesom i gljivama

Slijed: Juha
Kuhinja: Slovačka
Porcija: 4
Autor: daliborce
Sastojci
  • 500 gr suhog mesa (rebra, lopatica...)
  • 500 gr rezanog kiselog kupusa
  • 20 gr suhih gljiva (najbolje vrganja)
  • 10-ak zrna papra
  • 1 žlica maslaca
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 žličice kima
  • 2 žličice mljevene paprike
  • 2 kobasice
  • malo kiselog vrhnja (za posluživanje)
Postupak
  1. Suho meso stavite u lonac i ulijte vode toliko da ga u potpunosti prekrije. Stavite ga kuhati otprilike sat vremena.

  2. Gljive prelijte vrućom vodom i ostavite da se hidriraju 15-20 minuta.

  3. Nakon otprilike sat vremena kuhanja, meso izvadite iz vode, skinite s kosti i narežite (otprilike na veličine zalogaja) pa vratite nazad u vodu.

  4. Na malo maslaca popržite luk da omekša. Dodajte mu protisnuti češnjak, kim i papriku pa dobro pomiješajte. Popržite još koju minutu (pazite da vam se paprika ne prepeče jer nije fina onda) pa ubacite i kiseli kupus i na srednjoj vatri dinstajte 10-ak minuta.

  5. Cijelu smjesu s kupusom, zajedno s hidriranim gjivama i vodom u kojoj su se namakale dodajte mesu. Dodajte i narezane kobasice te papar i kuhajte na slaboj vatri oko 45 minuta. Po potrebi dlijevajte još vode (to je ipak juha).

  6. Kad meso i kupus omekšaju, juha je gotova. Servirajte ju sa žlicom vrhnja.