Za ovakve klasične keksiće svatko ima svoj recept, a ja sam se nakon nekoliko pokušaja i igranja vratio onome koji mi se pokazao najboljim – receptu Anne Olson. Povremeno dodam nekih okusa (kao što je ovaj put bilo s mentom), malo orašastih plodova ili suhog voća, neki put bijela umjesto crne čokolade, ali postupak je uvijek isti… Inače je kod ovakvih keksića jako zanimljivo otkrivati kemiju u kulinarstvu. Utjecaj temperature, vrste šećera, sode bikarbone i/ili praška za pecivo, količina maslaca – sve su to detalji koji će dati svoj obol i vaše keksiće učiniti potpuno drugačijima. Zato, ako ste istraživački tip – igrajte se, a ako niste, uvijek možete krenuti od nečeg već isprobanog 🙂

keksici s komadicima cokolade

I još jedna super stvar, za ove keksiće ne trebate paliti mikser, koristite samo silikonsku špatulicu (ili nešto slično)… Dakle, prvo pomiješajte mekani maslac sa šećerima dok ne budu kremasti. Kao što sam gore naveo, da bi dobili upravo ovakve keksiće, morate koristiti pola bijelog (u ovoj mojoj verziji s okusom mente), a pola smeđeg.

keksici s komadicima cokolade

Zatim dodajte jaje i vaniliju i sve sjednite.

keksici s komadicima cokolade

Nakon toga idu brašno, gustin, soda bikarbona i sol. Gustin keksićima omogućava da u sredini ostanu malo “chewy”

keksici s komadicima cokolade

Sve fino pomiješajte pa na kraju umiješajte čokoladu i ostale dodatke ako ih stavljate.

keksici s komadicima cokolade

Na pek papiru oblikujte kuglice veličine pingpong loptice (možete si pomoći grabilicom za sladoled ili žlicom).

keksici s komadicima cokolade

Stavite u frižider na sat vremena da se ohladi pa ih još malo oblikujte u loptice i slažite na pleh (ostavite puno mjesta jer će se raširiti). Pecite 15 minuta na 165 stupnjeva.

keksici s komadicima cokolade

Prebacite ih skupa s pek papirom na ravnu podlogu da se hlade. Iako su mekani, kako se hlade postat će prhkiji.

keksici s komadicima cokolade

Volim okus mente pa sam ovaj put keksićima dodao i njenu laganu notu. Više volim svježu mentu nego one obojane ekstrakte pa sam ovaj put rađe koristio šećer obogaćen listićima mente.

menta šećer

Priprema je jednostavna – u mužar stavite listove mente i željenu količinu šećera (u ovom slučaju 100 gr) te ih lupkajte i miješajte sve dok više nema tragova listova, a šećer poprimi zelenu boju. Intenzitet, naravno, ovisi o količini mente.

menta šećer


Keksići s komadićima čokolade
Priprema
15 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
2 hrs
 

Osnovni recept za ove keksiće koje po potrebi možete prilagođavati dodajući druge okuse (poput mente) te razne orašaste plodove i suho voće

Slijed: Desert
Kuhinja: Američka
Tagovi: čokolada, keksi, menta
Porcija: 25 keksića
Autor: daliborce
Sastojci
Osnovni recept:
  • 115 gr omekšalog maslaca
  • 100 gr bijelog šećera ili šećera s okusom
  • 100 gr smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica arome vanilije
  • 185 gr glatkog brašna
  • 1 žlica gustina
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 200 gr čokoladnih kapljica ili sjeckane čokolade
Opcionalni dodaci:
  • do 100 gr sjeckanih orašastih plodova
  • do 50 gr suhog voća
Za šećer s okusom mente:
  • 100 gr bijelog šećera
  • oko 5 gr listova mente ovisno o željenom intenzitetu može i više
Postupak
  1. Pomiješajte mekani maslac sa šećerima dok ne budu kremasti pa dodajte jaje i vaniliju i sve sjednite. Niže je postupak i za šećer s mentom ako želite malo dodatnog okusa.
  2. U smjesu zatim prosijte brašno, gustin, sodu bikarbonu i sol pa sve pomiješajte.
  3. Na kraju umiješajte čokoladu i ostale dodatke ako ih stavljate.
  4. Na pek papiru oblikujte kuglice veličine pingpong loptice (možete si pomoći grabilicom za sladoled ili žlicoi stavite u frižider na sat vremena da se ohladi.
  5. Ohlađene loptice još malo oblikujte i slažite na pleh obložen pek papirom (ostavite puno mjesta jer će se raširiti, ja sam stavio 9 odjednom). Pecite 15 minuta na 165 stupnjeva.
  6. Prebacite ih skupa s pek papirom na ravnu podlogu da se hlade. Iako su mekani, kako se hlade postat će prhkiji.
Za šećer s okusom mente:
  1. Koristite samo listove mente (bez stabljika). Operite ih pa ih dobro posušite (kuhinjskim ubrusom).
  2. Stavite listove mente i šećer u mužar pa ih batićem dobro usitnite (dok više ne bude tragova listića, a šećer poprimi zelenkastu boju).
Bilješke

Kekse čuvajte u poklopljenoj kutiji kako bi ostali dulje prhki.