Obožavam jesensko vrijeme i sve okuse koje ono nudi… Jedan od okusa je definitivno onaj kestena – bili oni kuhani, pečeni ili dio neke kreme i kolača, ne može te ne asocirati na jesen. Ovaj recept je za kesten pire kojeg možete jesti upravo ovakvog, s malo (ili puno) šlaga, ali ga možete upotrijebiti i kao dio nekih kolača, mousseva, torti…

Recept je posuđen sa stranica receptture pa vam ovim putem predlažem da bacite oko na njih, a pretplatite se svakako i na njihov youtube kanal… Nećete požaliti 😉


Kesten pire
Priprema
30 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
2 hrs
 

Okusi jeseni...

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 400 gr
Autor: daliborce
Sastojci
  • 500 gr kestena
  • 1 žličica soli
  • voda
  • 40 gr šećera
  • 1 žličica vanilije
  • po želji malo ruma
Postupak
  1. Koru kestena zarežite otprilike milimetar duboko pa ih stavite kuhati u hladnu vodu sa žličicom soli. Kad voda zakipi kuhajte oko 30-40 minuta (i više ako su veliki).
  2. Kad se malo prohlade, iscijedite vodu, a kestene očistite.
  3. Pripremite šećerni sirup kuhajući 1 dcl vode i 40 gr šećera. Kad se šećer otopi dodajte vaniliju i rum (po želji) pa maknite s vatre i pustite da se hladi.
  4. Kestene ubacite u multipraktik pa ih sitno sameljite. Zato malo pomalo dodajte sirup i miksajte dok ne dobijete kremasu smjesu.
  5. Poslužite ohlađeno sa šlagom.