Ako ste poput mene, jedan od onih likova koji za ručak uvijek napravi pokoju porciju više u stilu “nek se nađe”, onda su recepti s “ostacima” idealni za vas…

Nakon davno objavljenog recepta za piroške s ostatkom pire krumpira koje se peku u pećnici, evo i recepta za mekane kiflice od dizanog tijesta, ponovno s dodatkom pire krumpira koji vam je ostao od jučerašnjeg ručka.

Možete ih puniti po želji šunkom ili sirom, posipati raznim sjemenkama ili parmezanom, ili ostaviti “prazne” kao što sam to ja napravio…

Bezbroj je ideja kako u tijestu iskoristiti pire od jučerašnjeg dana – njoki, kroketi, peciva, kruh, pa se nadam da će i ove kiflice u nekom momentu pronaći put do vašeg stola 🙂


Kiflice s ostatkom pire krumpira
Priprema
20 mins
Kuhanje
12 mins
Spremno za
2 hrs
 

Kad vam od jučerašnjeg ručka ostane pire krumpira, vi ga pretvorite u ove božanstvene kiflice

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Domaća
Porcija: 16 kiflica
Kalorije: 132 kcal
Sastojci
  • 200 gr pire krumpira hladnog
  • 1 dcl mlijeka mlakog
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 300 gr glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 4-5 žlica ulja
  • 1 žutanjak
  • sezam za posipanje
Postupak
  1. U 1 dcl mlakog mlijeka dodajte kvasac, žličicu šećera i žličicu brašna. Sve pomiješajte i pustite na toplom nekoliko minuta da se kvasac aktivira.
  2. U posudi pomiješajte brašno, sol, pire krumpir, ulje pa dodajte aktivirani kvasac u mlijeku. Izmijesite glatko tijesto (bit će pomalo ljepljivo, nemojte dodavati brašna). Oblikujte kuglu i stavite u lagano nauljenu posudu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se na toplom mjestu diže cca sat vremena.
  3. Kad je tijesto naraslo prebacite ga na lagano pobrašnjelu podlogu, malo premijesite i razvaljajte u krug na cca 3-4 mm debljine. Režite na šenaestine pa svaku zarolajte u kiflice (počevši od šireg dijela prema užem).
  4. Kiflice ostavite još 10-15 minuta pod krpom da se dižu, premažite ih sa zamućenim žutanjkom i posipajte sjemenkama sezama. Pecite 12-13 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
Bilješke

Ove kiflice možete puniti raznim slanim pa i slatkim nadjevima