Nakon što sam vam na ove stranice stavio dvije verzije takozvanih curd krema – od citrusa i od malina (ili nekog drugog bobičastog voća), red je da nešto od toga iskoristim i u kolaču… Za podlogu sam napravio dacquoise od pistacija, a svemu sam dodao i ganache od tamne čokolade…

kolacic od narance i cokolade s pistacijama

Naravno, teško je baš 100% pogoditi omjere neki puta, pa sve ono što vam ostane uvijek možete poslužiti kao desert u čaši…

desert od narance i cokolade


Kolač od naranče i čokolade s pistacijama
Priprema
1 hr
Kuhanje
20 mins
Spremno za
4 hrs
 

Možda djeluje komplicirano zbog slojevitosti, ali zapravo je jedan vrlo jednostavan kolač 🙂

Slijed: Dessert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 10
Autor: daliborce
Sastojci
Dacquoise od pistacija:
  • 3 bjelanjka (oko 120 gr)
  • 1 prstohvat soli
  • 100 gr šećera
  • 120 gr mljevenih pistacija
Krema od naranče (Orange curd):
  • 1,2 dcl soka naranče
  • naribana korica naranče
  • 50 gr šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 55 gr maslaca
Ganache:
  • 100 gr tamne čokolade
  • 1 dcl vrhnja za šlag
Mousse od naranče:
  • 1 dcl vrhnja za šlag
  • 1 dcl kreme od naranče Orange curd
Postupak
Dacquoise od pistacija:
  1. Miksajte bjelanjke s prstohvatom soli dok se ne počnu pjeniti. Zatim postupno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, a šećer se skroz razgradi.
  2. Lagano umiješajte mljevene pistacije u bjelanjke i to polako kako bi vam smjesa ostala prozračna.
  3. Smjesu razmažite na pleh za pečenje (na pek papir) da bude debljine oko pola cm. Ova smjesa će vam biti dovoljna za onaj klasični pleh koji ide u pećnicu (40-ak x 30-ak cm)
  4. Pecite na 180 stupnjeva 15-20 minuta dok ne dobije boju i postane "hrskav".
  5. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Krema od naranče (Orange curd):
  1. Pomiješajte dobro sve sastojke osim maslaca da se lijepo povežu u nekom lončiću (hladnom).
  2. Stavite na jako laganu vatru i stalno miješajući špatulom ili kuhačom zagrijavajte dok se krema ne zgusne. To će trajati 5-6 minuta, pazite da vam ne zakipi.
  3. Dodajte komadiće maslaca pa sve miješajte dok se maslac ne otopi.
  4. Preko sita (kako bi odstranili eventualne ostatke jaja) prelijte u staklenu posudu (koju možete dobro zatvoriti) pa ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim stavite u frižider do slaganja kolača.

Ganache:
  1. Vrhnje za šlag stavite zagrijavati na laganoj vatri, a čokoladu nasjeckajte i stavite u zdjelu.
  2. Kad je vrhnje vruće (ali ne smije zakipiti) prelijte ga preko čokolade. Ostavite tako minutu-dvije da se čokolada lagano počne topiti.
  3. Nakon minutu-dvije krenite miješati (najbolje silikonskom špatulom) dok se kompletna čokolada ne otopi i ne sjedini s vrhnjem.
Mousse od naranče:
  1. Vrhnje istucite u šlag pa lagano pomiješajte s 1 dcl ohlađene pripremljene kreme od naranče. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna.

Slaganje kolača:
  1. Ohlađenu podlogu od pistacija malo obrežite (rubovi su vam se vjerojatno malo jače zapekli) pa prepolovite kako bi dobili dvije jednake "ploče" od cca 30x20 cm (naravno, ovisi koliki je bio lim u kojem ste pekli).
  2. Prvu podlogu premažite ganachom i poklopite drugom.
  3. Kremu od naranče i mousse od naranče prebacite u vrećice za ukrašavanje.
  4. Svakih 1-2 centimetra istisnite malo kreme od naranče, a sve između ispunite moussom od naranče.
  5. Kolač prije posluživanja dobro ohladite da se sve kreme stisnu. Po želji ukrasite sjeckanim pistacijama, strugotinama čokolade i kriškama naranče...