Ako malo googlate, pod nazivom tuile ćete pronaći puno različitih recepata na internetu. Sve što je nalik na tanki hrskavi keksić kojeg (dok je vrući) možete savijati i tako mu dodati još jednu dimenziju, zapravo možete nazvati tuile. Jednu od verzija sam radio kad sam pripremao ovu jesensku mousse tortu, a danas su na redu još dvije 😉

Ovakvi “koraljni” se često koriste za dekoriranje slastica, koktela, ali i slanih jela. Kod njih morate biti spremni na eksperimentiranje – koliko uliti u tavicu, na kojoj vatri ju držati i koliko dugo – sve je stvar igranja. Svaka od navedenih stvari dovest će do prilično drugačijeg rezultata. Možda vam prvi neće uspjeti baš kako ste zamislili, ili će vam baš taj uspjeti, ali će nakon toga sve otići krivo 🙂 U svakom slučaju, nakon nekoliko pokušaja znat ćete kako dalje 🙂

Ovaj tuile je prvenstveno dekorativan, ali ako želite i da bude ukusan, dodajte mu malo arome po želji.
A bacite oko i na još jednu verziju čipkastih tuila iz pećnice 😉


Koraljni tuile (iz tavice)
Priprema
5 mins
Kuhanje
5 mins
Spremno za
30 mins
 
Slijed: Desert, Osnove
Kuhinja: Ostalo
Tagovi: Dekoracije
Porcija: 6 tuila
Autor: daliborce
Sastojci
  • 200 gr vode
  • 125 gr ulja
  • 25 gr brašna
  • 1 žličica jestive boje
Postupak
  1. Dobro pomiješajte sve sastojke (bez brige, nije greška s gramažom brašna - ovo je jaaako tekuće).
  2. Zagrijte suhu tavicu pa kad bude vruća ulijte između 0,5 i 1 dcl smjese (igrajte se količinama, svaki put ćete dobiti drugačiji efekt). Pazite - špricati će na sve strane 😉
  3. Nakon nekoliko minuta će biti gotovo (nema točnog vremena - pratitte tuile špatulom prebacite na kuhinjski ubrus i odmah savijte ako ga želite formirati (kad se ohladi to više nije moguće - pucat će).
  4. Kuhinjskim ubrusom nježno pokupite višak ulja.
  5. Prije nove ture izlijte višak ulja iz tavice i obrišite ju ubrusom, a smjesu dobro pomiješajte jer će se odvojiti ulje od vode.
  6. Gotove tuile držite na suhom mjestu bez dotoka zraka (limena kutija npr.)