Krenulo je lagano doba prvih krafni, fritule su uvijek u modi – u adventsko vrijeme nekako posebno, a kod mene su se večeras pripremale ove (kako ih ja zovem) mini krafnice – neka varijacija slatkih i jednostavnih uštipaka s ricotta sirom i narančom… Nema dizanja tijesta, bez kvasca, a obogaćene okusima naranče, vanilije i cimeta… Sir im daje sočnost da su ukusne i drugi dan – naravno pod uvjetom da ste ih uspjeli sačuvati 🙂

krafnice s ricottom i narancom

Za ovaj je recept u potpunosti zaslužna Matejka s bloga likechocolate pa ga slobodno posjetite i pronađite nešto fino za sebe…

krafnice s ricottom i narancom

Krafnice s ricottom i narančom
Priprema
10 mins
Kuhanje
30 mins
Spremno za
40 mins
 

Jednostavne, brze i fine... A sočne i drugi dan...

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 15 krafnica
Autor: daliborce
Sastojci
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 225 g ricotte
  • 1 žlica ekstrakta vanilije ili vanilin šećer
  • ribana korica 1 naranče
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 260 gr glatkog brašna
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu i cimet
Postupak
  1. Dobro izmutite jaja sa šećerom
  2. Umiješajte ricottu, vaniliju i narančinu koricu da se sve spoji.
  3. Dodajte i brašno s praškom za pecivo pa pomiješajte u finu smjesu bez grudica.
  4. Zagrijte ulje - mene su učili da je najbolji znak da je ulje dovoljno vruće kad stavite kuhaču u ulje pa se oko nje stvore mjehurići. Pripazite na vrućinu ulja - kad se zagrije, najbolje je smanjiti vatru na slabu do srednju.
  5. Sad možete smjesu prebaciti u slastičarsku vrećicu pa pomoću nje istiskivati u ulje (rezati škarama ili nožem, ili pomoću dvije žlice formirati kuglice. Meni je pak najjednostavnije s grabilicom za sladoled (naravno malih dimenzija).
  6. Pržite krafnice 4-5 minuta (ovisno o veličini - prvu izvadite kad dobije lijepu boju pa rastvorite da vidite je li unutra pečena). Tako ćete znati koliko dugo morate pržiti ostale.
  7. Pržene krafnice stavite na kuhinjski ubrus da upije višak ulja te ih tople uvaljajte u mješavinu šećera u prahu i cimeta.