Naši trgovački lanci definitivno znaju kako privući nekog poput mene da zbog akcije kupi stvari koje nije namjeravao ili bar u količinama koje nije namjeravao… Tako sam u jednom od njih nabasao na limete po 0,99 kn po komadu i naravno – umjesto dvije tri, kupio sam odmah 10-ak komada… Nek se nađe…

lime curd

I tako sam napravio zalihu ove kreme bar za neko vrijeme… Priprema je krajnje jednostavna, a onda se s tim možete igrati kako vas volja… Puniti palačinke, kolače, torte, muffine, pite… Kao i obično, samo je vaša mašta granica 🙂

Na isti način možete napraviti kreme i od drugih citrusa, a ovisno o željenoj kiselosti ili slatkoći lako se poigrate s količinama šećera… Isto tako, ohlađenoj kremi možete (nježno) dodati tučeno vrhnje (omjer otprilike 1 dcl kreme na 1 dcl vrhnja za šlag) i dobit ćete fini prozračni mousse.

A ako vam dođe želja da nešto slično (ne baš 100% isto) napravite i s malinama ili nekim drugim bobičastim voćem, stavljam i taj recept 🙂

orange curd


Krema od limuna, limete ili naranče
Priprema
10 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
30 mins
 

Lemon/lime/orange curd

Slijed: Desert, Osnove
Kuhinja: Ostalo
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1,2 dcl soka limuna/limete/naranče
  • naribana korica limuna/limete/naranče
  • 50-100 gr šećera (uz naranče manje, uz limun više)
  • 1 prstohvat soli
  • 3 jaja
  • 55 gr maslaca
Postupak
  1. Pomiješajte dobro sve sastojke osim maslaca da se lijepo povežu u nekom lončiću (hladnom).
  2. Stavite na jako laganu vatru i stalno miješajući špatulom ili kuhačom zagrijavajte dok se krema ne zgusne. To će trajati 5-6 minuta, pazite da vam ne zakipi.

  3. Dodajte komadiće maslaca pa sve miješajte dok se maslac ne otopi.

  4. Preko sita (kako bi odstranili eventualne ostatke jaja) prelijte u staklenu posudu (koju možete dobro zatvoriti) pa ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim stavite u frižider.

Bilješke

Ta krema vam u frižideru može trajati oko tjedan dana (do maksimalno dva tjedna), ali možete ju zamrznuti pa će tako trajati i nekoliko mjeseci (neki kažu i do godine dana, ali mi nikad nije toliko potrajala pa ne znam). Odmrzavate ju na sobnoj temperaturi i stavite u frižider do upotrebe.

Ohlađenoj kremi možete (nježno) dodati tučeno vrhnje (omjer otprilike 1 dcl kreme na 1 dcl vrhnja za šlag) i dobit ćete fini prozračni mousse.