Nakon što sam sinoć objavio onaj recept za kremu od citrusa (Krema od limuna, limete ili naranče), sjetio sam se da sam prije dosta vremena za potrebu ukrašavanja jedne torte odlučio napraviti i kremu od malina. Malo sam pokopao po bilješkama i starim fotkama pa evo i tog recepta 😉 nek se nađe… Na isti način možete napraviti kreme od bilo kojeg bobičastog voća. Kao i kod citrusnih krema samo korigirajte količinu šećera jer nije isto sa slatkim jagodama ili kiselim ribizlima…
Ohlađenoj kremi možete (nježno) dodati tučeno vrhnje (omjer otprilike 1 dcl kreme na 1 dcl vrhnja za šlag) i dobit ćete fini prozračni mousse.

Raspberry curd
- 350 gr malina (mogu i smrznute)
- 100 gr šećera
- 2 žlice limunovog soka
- 2-3 žlice vode
- 2 žumanjka
- 15 gr škrobnog brašna (gustina)
- 40 gr maslaca
-
Maline, šećer, limunov sok i vodu stavite kuhati na srednje jaku vatru. Povremeno pomiješajte. Nakon 10-15 minuta maline će se raspasti, a šećer otopiti.
-
Maknite sve s vatre pa protisnite kroz sito kako bi izbjegli sitne koštice u kremi. Ako vam to ne smeta, slobodno preskočite ovaj korak.
-
U posebnoj posudi dobro izmješajte škrobno brašno i žumanjke.
-
Pire od malina vratite na vatru pa neka smjesa opet zakipi. Zatim dio pirea pomiješajte sa smjesom žumanjaka i škrobnog brašna da se jaja temperiraju pa sve vratite na laganu vatru (k ostatku pirea).
-
Kuhajte oko 5 minuta stalno miješajući dok se krema ne počne stiskati. Maknite s vatre, umiješajte maslac pa ohladite prvo na sobnu temperaturu, a onda u frižider.
Kao i kod ostalih verzija ovakvih krema, ona će vam u frižideru trajati oko tjedan dana (do maksimalno dva tjedna), ali možete ju zamrznuti pa će tako trajati i nekoliko mjeseci. Odmrzavate ju na sobnoj temperaturi i stavite u frižider do upotrebe.
Ohlađenoj kremi možete (nježno) dodati tučeno vrhnje (omjer otprilike 1 dcl kreme na 1 dcl vrhnja za šlag) i dobit ćete fini prozračni mousse.