S obzirom da za ovaj kolač postoje brojne verzije i još brojniji recepti, ja sam ih nazvao “na moj način”…

Čisto da ne bi bilo zabune oko toga jesu li one zagrebačke, samoborske ili bledske… Mekane su poput samoborskih, imaju šlaga poput bledskih, a na kraju priče napravjene su u Zagrebu pa su i zagrebačke… Od svega po malo…

kremšnite


Kremšnite na moj način
Priprema
15 mins
Kuhanje
30 mins
Hlađenje
5 hrs
Spremno za
6 hrs
 

Ako volite mekanije (ne pudingaste) kremšnite uz dodatak malo šlaga, ovo je recept za vas

Slijed: Desert
Kuhinja: Domaća
Porcija: 12 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
  • 2 paketa razvaljanog lisnatog tijesta ili pola paketa smrznutog
  • 6 jaja
  • 1 l mlijeka
  • 1 l vode
  • 300 gr oštrog brašna
  • 250+150 gr šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 4 dcl vrhnja za šlag
  • šećer u prahu za posipanje
Postupak
  1. Lisnato tijesto podijelite na dva dijela pa svaki dio razvaljajte na veličinu kalupa u kojem ćete slagati kremšnite. Dobro ga ispikajte vilicom da spriječite neravnomjerno dizanje tijekom pečenja. 

  2. Pecite na 200 stupnjeva cca 15-18 minuta. Kad je pečeno i ohladi se, jedan dio ostavite u komadu (samo izrežite rubove da stane u kalup). Drugi dio narežite na kvarate (kakve će vam biti porcije kasnije). Kod mene je to bilo 12 kvadrata.

  3. Za kremu odvojite bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjke uz dodatak 150 gr šećera istucite u čvrsti snijeg. 

  4. Žutanjke dobro pomiješajte s 250 gr šećera i vanilin šećerom. Zatim dodajte pola brašna i malo mlijeka po opet dobro pomiješajte da nema grudica. Ponovite postupak s drugom polovicom brašna i još mlijeka.

  5. Ostatak mlijeka i vodu stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja. 

  6. Smanjite vatru pa dodajte smjesu žumanjaka, šećera i brašna, konstantno miješajući kako ne bi imali grudica. Kuhajte tako nekoliko minuta dok se krema skroz ne zgusne.

  7. Maknite kremu s vatre i dok je još uvijek vruća u nju dodajte snijeg od bjelanjaka (u nekoliko navrata). Miješajte nježno kako bi ostala što prozračnija. Prebacite preko prvog sloja lisnatog tijesta i ostavite da se ohladi.

  8. U međuvremenu izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag, pa premažite preko ohlađene "žute" kreme. Na vrh posložite izrezano lisnato i stavite u frižider na nekoliko sati da se kremšnite stisnu. 

  9. Za kraj posipajte šećerom u prahu.

Bilješke

Ova je smjesa dovoljna za kalup veličine 30x20 cm (koji cm plus minus)