Za početak malo povijesti… Kajuni su potomci francuza koji su se tijekom 17. stoljeća nastanili u dijelu Kanade. Krajem 18. stoljeća, netom prije sukoba Francuske i Engleske, prebjegli su u močvare Louisiane jer su se odbili odreći francuskog jezika i rimokatoličke vjere te priznati britansku krunu. Bili su prilično izolirani u tim močvarnim dijelovima i to skroz do sredine prošlog stoljeća pa su ostali jedinstveni u svemu. Od jezika koji je arhaični francuski, preko kulture, glazbe i običaja koji su doista specifični. Naravno, tu je i kuhinja po kojoj su postali poznati i daleko izvan američkih granica. Snalažljivost koju su pokazali susrevši se s novim namirnicama i životinjama koje su zatekli u svom novom domu spojena sa francuskom kuhinjom koju su naslijedili dovela je do toga da je kajunska kuhinja danas jedna od najmaštovitijih kuhinja svijeta: Jambalaya, Gumbo, umak od kornjače, razne kobasice, rakovi i škampi na milijun načina samo su neka od njihovih najdražih i najpoznatijih jela, a sve ih odlikuje ljutina i začinjenost.

Kreolska kuhinja je za mnoge zapravo najkvalitetniji dio onoga što danas zovemo “američkom kuhinjom”. Namjerno sam ju stavio u navodnike, jer je zapravo ta “američka kuhinja” svojevrsni miksi europskih i afričkih kuhinja koje su u Ameriku donijeli doseljenici. Izuzetan utjecaj imaju upravo gore navedeni Kajuni, svojom umjetnosti igranja sa začinima te morskim i riječnim plodovima, ali i Španjolci (luk, paprika, češnjak, rajčica), Indijanci (lovor) te Afrikanci koji su kao robovi kuhali svojim gospodarima i pritom unosili neke svoje elemente, začine i metode. Centar kreolske kuhinje je New Orleans, grad koji danas mnogi smatraju prijestolnicom kulinarstva u SAD-u.

Iako je originalna kajunska kuhinja dosta ljuća od kreolske, te dvije kuhinje spajaju isti začini, a to bi bili luk, češnjak, paprika, kajenski papar, papar i čili, Kreolska verzija, pod utjecajem ostalih europskih kuhinja, dodatno uključuje i timijan (majčinu dušicu), origano i bosiljak.

Ovaj miks začina doista možete upotrebljavati za čudo različitih jela: jela od ribe i plodova mora, mesa, roštiljanje, marinade, umake i povrće, rižu… Iako će u dobro zatvorenoj posudi zadržati okuse i aromu najmanje godinu dana,  ipak predlažem da napravite manju količinu jer će sigurno biti ukusnije kad napravite svaki put svježe.


Kreolska mješavina začina
Priprema
5 mins
Spremno za
5 mins
 

Kreolski i kajunski miks začina

Slijed: Začini
Kuhinja: Američka
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • 1 žličica luka u granulama po želji
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • 1/2 žličice suhog timijana (majčine dušice)
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 žličice kajenskog papra
  • 3 žličice crvene paprike
  • 1 žličica soli
Postupak
  1. Sve sastojke dobro pomiješajte.
Bilješke

Za Kajunsku verziju samo pojačajte ljute sastojke i dodajte malo čilija.

Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.