Pred nešto više od godinu dana konačno sam naletio na recept za brzi kruh koji “trpi” brojne dodatke i ideje, a spreman je (ne računajući pečenje) u 10-ak minuta… Nema kvasca, dizanja, čekanja… Osnova je kemijska reakcija mlaćenice (ako je nemate skoknite na ovaj link da vidite kako je zamijeniti) i sode bikarbone… Sve skupa je gotovo u nekih sat vremena… Tada sam napravio prve tri verzije – s mozzarellom i parmezanom, s cheddar sirom i tikvicama te kukuruznu verziju s cheddar sirom, šunkom i češnjakom.

Neki dan sam dobio ideju na sjajnom blogu ćakula o spizi (bacite oko, neće vam biti žao) pa sam odlučio napraviti i ovu verziju uz nekoliko sitnih izmjena 😉

Kruh s mlacenicom cheddar sirom i mrkvom


Kruh s mlaćenicom, cheddar sirom, mrkvom i začinskim biljem
Priprema
10 mins
Kuhanje
50 mins
Spremno za
1 hr
 

Brzi, fini, mirišljavi kruh

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 1 štruca
Autor: daliborce
Sastojci
  • 2,4 dcl mlaćenice
  • 1 jaje
  • 55 gr otopljenog maslaca + za kalup
  • 300 gr glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice mljevenog papra
  • 100 gr ribanog cheddar sira
  • 1 ribana mrkva
  • 1/2 žličice suhog bosiljka (ili nekoliko listova sjeckanog svježag)
  • 1/2 žličice origana
  • 1/2 žličice mažurana
Postupak
  1. Kalup za kruh premažite maslacem pa ga obložite pek papirom. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Mrkvu i sir naribajte.
  2. Malo izmutite jaje pa ga pomiješajte s mlaćenicom i otopljenim maslacem. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojka - brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer, papar, začinsko bije i sol. Zatim spojite te dvije smjese, miješajući špatulom ili kuhačom. Nemojte premiješati, bitno je samo da se sastojci dobro rasporede.
  3. Na kraju u smjesu umiješajte ribani sir i mrkvu pa sve prebacite u pripremljeni kalup. Iako vam se čini da je smjese malo, ona će se prilično podići tijekom pečenja.
  4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 50-ak minuta. Napravite uobičajeni test čačkalicom da vidite je li kruh pečen.