Isprobavajući razne recepte i ideje, mijenjajući ih i igrajući se, došao sam do ovog savršeno mekog beskvasnog kruha čija je priprema gotova u samo pet do deset minuta. Nakon toga je sav posao samo na vašoj pećnici. Inače, umjesto kvasca, ovaj kruh svoje mjehuriće može zahvaliti kombinaciji sode i mlaćenice (buttermilk, stepko). Za one koji slučajno ne znaju, mlaćenica je “mlijeko” koje nastaje kao nusprodukt mlaćenja maslaca. Ako je nemate ili vam je teško nabaviti, možete se poslužiti nekim od ovih trikova (preferiram mlijeko s octom ili limunovim sokom).

Priprema je kao i za muffine – suhi sastojci u jednu posudu, mokri u drugu, pomiješati ih te dodati “punjenje” po želji… Ova verzija je s dvije vrste sira, a uskoro slijede i neke druge kombinacije i varijacije. 50% brašna možete zamijeniti s nekim drugim brašnom, a ako radite slatku varijantu, povećajte količinu šećera, sol smanjite na jedan prstohvat. Kao što sam i spomenuo, priprema je kratka, a pečenje traje 50 minuta do sat vremena, ali vi ste u to vrijeme totalno slobodni…

kruh s mlacenicom mozzarellom i parmezanom


Kruh s mlaćenicom, mozzarellom i parmezanom
Priprema
10 mins
Kuhanje
50 mins
Spremno za
1 hr
 

Jedan brzi kruh za vikend doručak

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 1 štruca
Autor: daliborce
Sastojci
  • 2,4 dcl mlaćenice
  • 1 jaje
  • 55 gr otopljenog maslaca + za kalup
  • 300 gr glatkog brašna
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 100 gr ribane mozzarelle
  • 25 gr ribanog parmezana
Postupak
  1. Kalup za kruh premažite maslacem pa ga obložite pek papirom. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva.
  2. Malo izmutite jaje pa ga pomiješajte s mlaćenicom i otopljenim maslacem. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojka - brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i sol. Zatim spojite te dvije smjese, miješajući špatulom ili kuhačom. Nemojte premiješati, bitno je samo da se sastojci dobro rasporede.
  3. Na kraju u smjesu umiješajte još i sireve pa sve prebacite u pripremljeni kalup. Iako vam se čini da je smjese malo, ona će se prilično podići tijekom pečenja.
  4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 50-ak minuta. Napravite uobičajeni test čačkalicom da vidite je li kruh pečen.