Ima li išta bolje u ovo zimsko vrijeme od okusa kuhanog vina?

Možda kuglof tog istog okusa… ako više volite crno, dodajte njega… ako vam je draže bijelo, može i to… a ako radite za klince, koristite voćnu zamjenu 🙂

kuglof okusa kuhanog vina

Kuglof okusa kuhanog vina
Priprema
20 mins
Kuhanje
1 hr
Spremno za
3 hrs
 

Pravi zimski...

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Tagovi: Advent, Božić, kuglof, kuhano vino
Porcija: 20 šnita
Autor: daliborce
Sastojci
Za kuglof:
  • 300 gr glatkog brašna
  • 150 gr šećera
  • 30 g kakaa
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice đumbira
  • 1 prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1,6 dcl mlijeka
  • 1,5 dcl ulja
  • 2 dcl vina (po želji - crno ili bijelo)
Za glazuru:
  • 120 gr šećera u prahu
  • 1 žlčica mljevenog cimeta
  • 3-4 žlice vina
Postupak
  1. Premažite kalup za kuglof maslacem i lagano pobrašnite. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva.
  2. Suhe sastojke pomiješajte u jednoj posudi (brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, začine), a jaje, mlijeko, ulje i vino u drugoj.
  3. Sjedinite suhe i tekuće sastojke u kompaktnu smjesu pa prelijte u pripremljeni kalup.
  4. Pecite 50 minuta do sat vremena (provjerite čačkalicom da li je sredina pečena).
  5. Stavite da se hladi (u kalupu) dok ne bude mlake temperature. Tada nekoliko puta lupite kalup da se kuglof lagano odvoji pa ga okrenite naopako i izvadite.
  6. Za glazuru pomiješajte pola šećera u prahu, cimet i vino. Dobro pomiješajte pa dodajte još šećera u prahu dok ne dobijete odgovarajuću gustoću.
  7. Premažite glazuru preko već ohlađenog kuglofa.