Volim ove štangice (ili kiflice) u svim varijantama… Možete ih raditi samo s pšeničnim brašnom ili kombinirati s drugim brašnima kao što sam ja ovaj put dodao kukuruzno… Možete ih puniti slanim (ali i slatkim) nadjevima koje najviše volite 🙂

puter stangice

I naravno, možete napraviti klasične kiflice ili štangice bez ovih rezova 😉

puter stangice

puter stangice

Kukuruzne puter štangice
Priprema
15 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
2 hrs
 

Ovo su kukuruzne, ali mogu biti s brašno kojim želite... i punjenjem kojim želite...

Slijed: Doručak, Kruh i peciva
Kuhinja: Domaća
Porcija: 16 štangica
Autor: daliborce
Sastojci
Za tijesto:
  • 2 dcl mlakog mlijeka
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 300 gr glatkog brašna
  • 150 gr kukuruznog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 80 gr otopljenog maslaca
Za premaz:
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice vode
  • malo maslaca
Postupak
  1. Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i žličicu šećera pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

  2. U veću zdjelu dodajte brašno, sol, jaje, maslac i aktivirani kvasac s mlijekom. Izmijesite kompaktno tijesto. Ja sam mijesio u mikseru sa "kukom" za tijesto cca 7-8 minuta.

  3. Prekrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite ga da se diže oko 45 minuta do sat vremena - dok se ne udvostruči.

  4. Podignuto tijesto malo premijesite na pobrašnjeloj površini pa ga podijelite na 15-20 jednakih kuglica.

  5. Svaku kuglicu tanko razvaljajte pa jednu stranu razrežite na trake. Na stranu koja nije rezana možete staviti i nadjev, pa od te strane rolajte prema rezovima. 

  6. Složite štangice na pleh s pek papirom (spoj naravno ide na dno) pa pokrijte krpom i stavite da se diže još oko pola sata.

  7. Žumanjak pomiješajte s malo vode pa premažite štangice. Stavite peći na 200 stupnjeva 15ak minuta ili dok ne porumene. Još vruće premažite s malo maslaca.

Bilješke

Možete koristiti samo pšenično brašno ili kombinirati. Ako kombinirate, stavite oko 2/3 pšeničnog, a maksimalno 1/3 drugog.