U nastavku ovog serijala s likerima, nakon začinjenog Božićnog likera i talijanskog klasika Limoncella, na red je došao i liker od aronije. Na isti ovakav način možete pripremiti i liker od borovnica, a možete koristiti svježe bobice ili ono što je u ovo doba vjerojatnije – smrznute…


Liker od aronije ili borovnica
Priprema
5 mins
Kuhanje
20 mins
 

Radio sam ga od aronije, ali na isti način možete napraviti i s borovnicama

Slijed: Pića
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 2 litre
Autor: daliborce
Sastojci
  • 400 gr aronije ili borovnica
  • 1 l crnog vina Merlot
  • 500 gr šećera
  • 1 mahuna vanilije ili 2 vanilin šećera
  • 1/2 žličice klinčića
  • 1 dcl ruma
Postupak
  1. Na vatru stavite sve sastojke osim ruma. Ako koristite mahunu vanilije, prvo ju prepolovite i ostružite sjemenke pa dodajte i sjemenke i mahunu. Pustite da zakipi i kuhajte još 10-ak minuta dok se sav šećer ne otopi. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
  2. Dodajte rum, sve pomiješajte i prebacite u staklene boce (naravno skupa s bobicama i mahunama vanilije). Ostavite da stoji minimalno nekoliko dana, a optimalno 3-4 tjedna. Samo povremeno promućkajte.