Linz je, kao što većina zna, grad u Austriji s oko 200.000 stanovnika koji se smjestio na Dunavu između pitoresknog Salzburga i glavnog grada Beča. Još u davnim vremenima taj je grad bio na glavnim trgovačkim putevima od mediterana prema unutrašnjosti kontinenta, što je ondašnjim pekarima omogućilo pristup mnogim (u ono vrijeme) egzotičnim sastojcima i začinima. Inspirirani nekima od njih nastala je (po mnogima) najstarija torta na svijetu – Linzer torta (recept iz sredine 17. stoljeća). Bogato prhko tijesto od brašna, mljevenih badema, maslaca i jaja, uz dodatak cimeta i narančine korice bilo je premazano pekmezom od ribizla te pokriveno rešetkama od istog tijesta. Danas se uz bečku Sacher tortu smatra najpoznatijim austrijskim desertom koji je tijekom Božića neizostavan dio blagdanskog stola, kako u Austriji, tako i u okolnim zemljama.

Puno godina kasnije, netko se dosjetio kako bi tortu bilo zgodno napraviti u manjem izdanju i nastali su Linzer keksi čija je popularnost nadišla čak i onu torte. Danas se, u blagdansko vrijeme, peku diljem svijeta. Sastojci su isti, a rade se od dva keksa (tradicionalno okruglog, ali ih se da naći u svim mogućim oblicima) spojena pekmezom. Gornji keks mora imati rupu kroz koju proviruje nadjev (kao i kroz rešetke originalne torte), a zahvaljujući baš toj rupici se zovu još i Linzer augen (oči na njemačkom).

linzeri

linzeri

Vjerujem kako svako kućanstvo ima svoj recept za ove keksiće pa je jako teško precizirati koji je točan i tradicionalan. Kako god bilo, ja vam donosim meni najdraži… Keksići su prvi dan prhki, a kako vrijeme prolazi postupno omekšaju. Moji su završili u prigodnoj kutiji pa ćemo vidjeti hoće li u njoj dočekati Božić ili će pasti još jedna runda 🙂

linzeri

Linzeri
Priprema
45 mins
Kuhanje
9 mins
Spremno za
2 hrs
 

Meni najdraži recept za ove neizostavne božićne kekse

Slijed: Desert
Kuhinja: Austrijska
Porcija: 20 keksića
Autor: daliborce
Sastojci
  • 300 gr glatkog brašna
  • 100 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 70 gr mljevenih badema
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 naranče (samo korica)
  • 230 gr hladnog maslaca
  • 1 jaje
I još:
  • pekmez od ribizla (ili onaj kojeg volite)
  • šećer u prahu
Postupak
  1. Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, bademe, cimet i narančinu koricu.

  2. U praškaste sastojke lagano prstima utrljajte kockice hladnog maslaca. Kad dobijete teksturu poput krušnih mrvica dodajte jaje, pomiješajte pa izmijesite prhko tijesto. Nemojte pretjerati kako bi vam tijesto kasnije bilo čim prhkije.

  3. Formirajte disk pa zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite oko pola sata do sat vremena u frižideru da se malo stisne.

  4. Razvaljajte tijesto (debljina bi trebala biti 3-4 mm) na lagano pobrašnjenoj podlozi. 

  5. Rezačima za kekse režite oblike i slažite ih na lim za pečenje (podložen pek papirom). Svaki drugi treba imati rupu u sredini (to je keks koji će ići gore) kako bi kroz nju kasnije provirivao pekmez.

  6. Pecite ih 9-10 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Keksi su jako osjetljivi pa ih promatrajte i izvadite van čim vidite da su na rubovima počeli dobijati boju.

  7. Kao i kod svih sličnih keksa, oni su jako mekani kad su tek pečeni, pa ih ostavite na limu na kojem su se pekli bar 5-10 minuta da se malo prohlade i očvrsnu. Nakon toga ih možete maknuti na neku ravnu površinu gdje će se ohladiti do kraja.

  8. Keksiće s rupom posipajte šećerom u prahu, a one bez rupe premažite tankim slojem pekmeza. I za kraj ih samo spojite...