Ovo i nije neki ludi recept kojeg trebate pamtiti, više je jedna od ideja kako na zanimljiviji i ljepši način napraviti party snack…

Kako je jedna od kulinarskih zvijezda, Donna Hay, jednom rekla – Moje je vrijeme predragocjeno da bih radila domaće lisnato tijesto… Ok, naravno da je domaće domaće, ali ako vam se žuri ili vam stižu frendovi na gledanje utakmice, filmsku večer ili nešto treće, a želite im poslužiti nešto malo ljepše od sendviča, poigrajte se s ovim finim, a efektnim grickalicama…

lisnati cvjetići sa šunkom i sirom

lisnati cvjetići sa šunkom i sirom

Ovaj put ima nešto više slika kako bi što lakše došli do finalnog proizvoda 🙂

lisnati cvjetići sa šunkom i sirom


Lisnati cvjetići sa šunkom i sirom
Priprema
20 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
40 mins
 

Kad želite impresionirati društvo nečim jednostavnim, a efektnim

Slijed: Party, Snack
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 12 cvjetića
Autor: daliborce
Sastojci
 • 250 gr gotovog lisnatog tijesta
 • 12 šnita šunke
 • 100 gr sira tipa gauda ili cheddar
 • malo krem sira
 • 1 žumanjak
 • malo soli krupne
Postupak
 1. Ako koristite gotovo razvaljano lisnato kao ja, bit ćete brži. Ako pak koristite ono zamrznuto, prvo ga odmrznite na sobnoj temperaturi pa razvaljajte u oblik pravokutnika.

 2. Narežite tijesto oštrim nožem ili rezačem za pizzu na što pravilnije kvadrate. Meni ih je ispalo 12.

 3. Unutar svakog od kvadrata "zamislite" manji kvadrat, ali ga ne režite skroz već samo kutove, a srednji dio svake stranice ostavite spojenim (lakše je pogledati sliku nego shvatiti što sam htio reći, znam :))

 4. U centar svakog kvadratića stavite manje od pola žličice krem sira kako biste zalijepili šunku. Preko nje stavite kockice sira pa na vrh opet stavite malo krem sira. 

 5. Privucite dva dijagonalna kuteva lisnatog prema sredini, spojite ih i malo pritisnite da se prilijepe u obliku "mašne". Zatim to ponovite s preostala dva dijagonalna kuta. Na vrh možete staviti još jednu kockicu sira i pritisnuti da drži tijesto da se ne raspadne. Ponovite postupak sa svim kvadratima.

 6. Prebacite sve u lim za pečenje (na pek papir), premažite žumanjkom i posipajte s malo krupne soli. Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta.