Iskreno, za ovo jelo me ponukala ponuda u jednom od trgovačkih centara… Rekao, sam, pa možemo ovako nešto složiti i doma 🙂 I tako sam se poigrao i ispalo je super 🙂

losos u lisnatom

Zapakirao sam svoj prvi božićni paketić ove godine, koji ipak nije dočekao Božić 🙂

losos u lisnatom


Losos u lisnatom tijestu
Priprema
20 mins
Kuhanje
30 mins
Spremno za
1 hr
 

(sa začinjenim krem sirom i špinatom)

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Ostalo
Tagovi: lisnato tijesto, losos
Porcija: 3 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 250 gr lisnatog tijesta
  • 300 gr fileta lososa (bez kože)
  • 1 manji luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 100 gr mladog špinata
  • 100 gr krem sira
  • 1 žličica kopra (svježeg ili suhog)
  • 1 žličica limunove korice
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • 1 jaje (za premaz)
Postupak
  1. Krem sir začinite koprom, limunovom koricom, soli i paprom pa dobro pomiješajte. Stavite u frižider.

  2. Sitno sjeckani luk i češnjak stavite na malo maslinovog ulja i pržite dok ne omekša. Dodajte špinat na koju minutu, samo da povene. Posolite, poaprite i maknite s vatre te ostavite da se ohladi.

  3. Filet lososa osušite koliko možete kuhinjskim ubrusom.

  4. Lagano izmutite jaje za premaz.

  5. Ako koristite zamrznuto lisnato tijesto, prvo ga odmrznite na sobnoj temperaturi pa ga tanko razvaljajte. Ja sam koristio ono prethodno razvaljano i zarolano.

  6. U mislima podijelite lisnato na tri dijela, pa na zamišljenu srednju trećinu rasporedite ohlađeni špinat (ostavite par centimetara od ruba kako bi kasnije zatvorili da nadjev ne iscuri). Na špinat položite filet lososa, a preko njega sloj začinjenog krem sira.

  7. Preklopite prvo jednu trećinu lisnatog preko nadjeva, a zatim i drugu. Trenutno će vam gore biti dva sloja lisnatog. Dlanom dobro pritisnite one rubove kako ne bi iscurio nadjev. Ako imate "dovoljno viška", preklopite ga prema gore i zalijepite razmućenim jajetom.

  8. Kompletan "smotuljak" prebacite na lim za pečenje s pek papirom, ali ga okrenite (dupli sloj tijesta koji je bio gore sad ide dolje). Premažite jajetom, a ako vam je ostalo lisnatog, možete ga i dodatno ukrasiti.

  9. Pecite na 210 stupnjeva 30-ak minuta. Prije rezanja i posluživanja ostavite ga barem 10-ak minuta da se hladi.