Škartoc (m) – papirnata vrećica za nošenje lakših predmeta; škarnicl. Dolazi od talijanske riječi scartoccio…

U kulinarstvu se radi o načinu pripreme jela (najčešće ribe) koja se zajedno s povrćem umota u pek papir kako bi zadržala svoju sočnost tijekom pečenja. Ja sam na taj način danas napravio filete lososa…

losos u skartocu

losos u skartocu


Losos u škartocu
Priprema
10 mins
Kuhanje
30 mins
Spremno za
40 mins
 

Ovako pripremljen losos zadržat će svoje sokove

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Domaća, Mediteranska
Porcija: 2 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 400 gr fileta lososa
  • 1 tikvica
  • 1 mrkva
  • 1 mladi luk
  • 1 limun
  • 0,5 dcl bijelog vina
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
Postupak
  1. Povrće narežite na kriške pa ga rasporedite na sredinu svakog od dva pek papira. Posolite i popaprite te poškropite maslinovim uljem.
  2. Na povrće složite filete lososa pa i njih začinite.
  3. Na vrh dodajte nekoliko kriški limuna pa podignite rubove pek papira i krenite ga zatvarati, ali ostavite još malu rupu na vrhu kroz koju dodajte vino pa sve zatvorite do kraja.
  4. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva 25 minuta do pola sata.