13.12. se obilježava dan Sv. Lucije, mlade talijanske mučenice, najpoznatije kao zaštitnice vida i očiju.

U Hrvatskoj postoje brojni običaji na taj dan, od kojih je najrašireniji sijanje božićne pšenice. Ukoliko do Božića ona bogato nikne, bit će to dobra godina. Tih 12 dana do Božića nazivaju se inače i Lucijini dani. Kakvo će biti vrijeme tijekom njih označavalo je i kakvi će biti mjeseci u slijedećoj godini – ako će prvi dan nakon Lucije biti sniježan, takav će biti i cijeli siječanj. Ja se samo nadam da ne zasniježi tamo oko 20-og jer tko će usred ljeta čistit snijeg dogodine 🙂 Mlade slavonske cure su si gatale tih Lucijinih dana – na 12 papirića su pisale 11 momačkih imena, a jedan papir ostavile prazan. Sve su ih zgužvale te svaki dan po jedan bacale u vatru. Zadnji papirić su odmotale na Božić i znale su hoće li se i za koga udati iduće godine ili se neće uopće udati ako je papirić bio prazan. Dale su si dobre šanse s tih 11 od 12 🙂 I za kraj ovih naših običaja – u Dalmaciji se djecu darivalo baš na Lucin dan (a ne na Nikolu), tako da još ima nade ako vas je dobri biskup zaobišao prije tjedan dana.

Tako je kod nas, a sad ćemo malo na sjever… Švedski Luciadagen (dan Sv. Lucije) ima kod njih status gotovo kao službeni praznik. Proslave se održavaju diljem zemlje, a obilježene su pjesmom i procesijama mladih djevojaka i dječaka, obučenih u bijele halje. Djevojke nose svijeću u rukama, a dječaci papirnate zvijezde (negdje i kape sa zvijezdama). Međutim, sve su oči ipak uprte u jednu djevojku koja na glavi nosi krunu od svijeća te uz bijelu haljinu ima oko struka omotanu crvenu vrpcu. Ta djevojka predstavlja Luciju i izabrana je glasovima svojih sugrađana pa je biti Lucija iznimna čast. Da ne pričam o nacionalnoj Luciji koja se bira putem TV-a,

Lussekatter

E sad, kakva je zapravo povezanost katoličke talijanske svetice s (uglavnom) protestantskom Švedskom? Priča ide daleko u povijest kad je i u Švedskoj većina bila katolika, a kalendar kojim se služilo u cijeloj Europi bio je julijanski. Tako je 13. prosinac (i dan Sv. Lucije) padao dva tjedna kasnije – na zimski solsticij. Svjetlost svijeća je u najkraćem danu u godini otjerala tamu, a Lucija (Lux – svjetlost, po naški Svjetlana) je označila početak perioda u kojem kreću sve duži dani. Tradicija je ostala i danas…

Nego kakve sve to ima veze s hranom? Šveđani su Luciji posvetili slatka peciva sa šafranom, koja obožavaju – ne samo na njen dan, već tijekom cijelog adventa. Peciva se zovu lussekatter (Lucijine mačke) jer svojim “S” oblikom podsjećaju na sklupčanu mačku.

Lussekatter
Priprema
30 mins
Kuhanje
10 mins
Spremno za
2 hrs
 

Lucijina peciva sa šafranom...

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Švedska
Porcija: 16 peciva
Autor: daliborce
Sastojci
Tijesto:
  • 0,3 gr šafrana
  • 1/2 žličice krupne soli
  • 1 žlica votke
  • 3 dcl mlakog mlijeka
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 100 gr šećera
  • 500 gr glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 90 gr omekšalog maslaca
I još:
  • 30-ak grožđica (po mogućnosti većih)
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica vode
Postupak
  1. Stavite šafran i sol u mužar pa usitnite. Prelijte votkom i ostavite da odstoji minimalno pola sata.

  2. Grožđice stavite u vruću vodu da malo nabubre. Koristit ćete ih na kraju.

  3. Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i žlicu šećera pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

  4. Ostatak šećera dodajte brašnu i pomiješajte. Dodajte lagano umućeno jaje, šafran s votkom i aktivirani kvasac s mlijekom. 

  5. Ako radite tijesto mikeserom (kukom za tijesto), dobro ga izradite da se svi sastojci sjedine pa dodajte malo po malo kockice mekanog maslaca i miksajte dok se ne uklopi u tijesto. Formirajte kuglu i prekrijte krpom pa ostavite da naraste oko sat vremena (Ako ćete mijesiti rukama, dodajte odmah i maslac kad dodajete i ostale sastojke - bit će vam lakše).

  6. Podignuto tijesto prebacite na pobrašnjelu podlogu i izvaljajte u pravokutnik debljine otprilike 1 cm. Razrežite ga na 16 traka.

  7. Od svake trake formirajte tradicionalni "S" oblik pa slažite na lim s pek papirom (ostavite dovoljno razmaka). Premažite mješavinom jaja i vode te ukrasite i s po dvije grožđice). Ostavite pokriveno krpom još pola sata da se dignu.

  8. Pecite na 220 stupnjeva 9-10 minuta. Poslužite ih tople.