U mnogim receptima sam pronašao da je jedan od sastojaka “marinara sauce” pa me živo zanimalo o čemu se zapravo tu radi… I nakon malo googlanja shvatio sam da je to običan umak od rajčice s češnjakom, u nekim receptima lukom i začinskim biljem.

Kažu ljudi da se on tako zove samo u ovim dalekim zemljama poput SAD-a, jer su ga sa sobom donijeli talijanski mornari koji su na taj način htjeli sačuvati mirise i okuse domaće kuhinje gdje god bili…

U svakom slučaju, kako god ga zvali, slijedi recept za fini umak na bazi rajčice kojeg možete koristiti i kao podlogu za pizzu, ili kao umak uz neka druga jela…


Marinara umak
Priprema
5 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
45 mins
 

Umak na bazi rajčica s češnjakom, lukom i začinima

Slijed: Umaci i namazi
Kuhinja: Mediteranska, Talijanska
Porcija: 8 dcl
Autor: daliborce
Sastojci
  • 3-4 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 800 gr pelata (dvije limenke)
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 prstohvat papra
  • 5-6 listova bosiljka ili žličica suhog
  • 1 žličica origana po želji
Postupak
  1. Na maslinovom ulju prodinstajte sitno sjeckani luk da postane mekan. Zatim dodajte protisnuti češnjak.

  2. Dodajte pelate i malo ih zdrobite kuhačom, zatim šećer, sol i papar te bosiljak i origano. Kuhajte na laganoj vatri oko 25-30 minuta.

  3. Ako želite finiju teksturu umaka, slobodno ga usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.

Bilješke

Pripremljen i ohlađen umak prebacite u staklenu posudu. Dobro zatvoren u frižideru može trajati do tjedan dana, a možete ga i zamrznuti pa koristiti po potrebi.