Moram biti iskren, ovo nije torta koja će sve jednako oduševiti… Ja volim okus čaja i mene je oborila s nogu, neke druge vjerojatno neće… Ako volite zeleni čaj, obožavat ćete je… Ako ne volite, bolje preskočite 🙂

Matcha prah su fino mljeveni listovi zelenog čaja. Danas ga svrstavaju u superhranu jer obiluje antioksidansima, vitaminima A, B6, C i K, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, cinkom i bakrom.


Matcha mascarpone mousse torta
Priprema
20 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
6 hrs
 

Torta s okusom zelenog čaja

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 12 šnita
Autor: daliborce
Sastojci
Za biskvit:
  • 2 jaja
  • 1 prstohvat soli
  • 30+10 gr šećera
  • 0,2 dcl ulja
  • 0,4 dcl mlijeka
  • 1 žličica matcha praha
  • 40 gr oštrog brašna
Za mousse:
  • 6 listova želatine
  • 1,2 dcl mlijeka
  • 1 žlica matcha praha
  • 200 gr mascarponea
  • 70 gr šećera
  • 2 dcl vrhnja za šlag
Postupak
Biskvit:
  1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke uz prstohvat soli i 30 gr šećera istucite u snijeg.

  2. Žumanjke pomiješajte s 10 gr šećera pa im miješajući dodajte ulje. 

  3. Matcha prah pomiješajte sa žlicom mlijeka. Dobro miješajte dok ne dobijete pastu koja više nema grudica. Malo pomalo dodajte preostalo mlijeko konstantno miješajući kako bi se matcha što bolje otopila. Na kraju sve dodajte žumanjcima.

  4. Dodajte i brašno pa sve lijepo sjedinite. Na kraju lagano špatulom umiješajte bjelanjke.

  5. Ulijte smjesu u kalup za tortu obložen pek papirom i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Maknite iz kalupa.

Mousse:
  1. Matcha prah kao i za biskvit prvo pretvorite u pastu dodajući par žlica mlake vode. Kad više nema grudica, dodajte još par žlica vode i miješajte dok ne dobijete smjesu bez grudica. 

  2. Listove želatine stavite u hladnu vodu. Mlijeko zagrijte ali pazite da ne zakipi. Kad su se listovi želatine namočili, ocijedite ih pa dodajte u mlijeko i pomiješajte da se skroz otopi.

  3. Mascarpone pomiješajte sa šećerom da dobijete kremastu smjesu. Dodajte mlijeko sa želatinom i sve pomiješajte.

  4. Vrhnje istucite u šlag pa pomiješajte s prethodnom smjesom. Najbolje je prvo dodati samo malo šlaga, lagano pomiješati, pa onda sjediniti s ostatkom.

  5. Dobili ste baznu mousse smjesu. Ovisno o tome koliko imate vremena i koliko vam se da igrati, podijelite ju u nekoliko posuda. Dodavanjem više ili manje matche, dobit ćete različite nijanse zelene boje.

  6. U prvu zdjelu nemojte uopće dodavati matchu već ostavite samo bazni mousse, u drugu dodajte malo otopljene matche i pomiješajte s baznom smjesom, u treću malo više otopljene matche i tako dalje (ovisno o tome koliko nijansi želite).

  7. Uglavnom, ostavite jednu malu količinu moussa i matche za završni preljev na vrhu. On neka bude najzeleniji.

Slaganje torte:
  1. Biskvit, koji se sad već ohladio, oblikujte da vam gornji dio bude ravan (odrežite napuhani dio). Oko njega stavite bočne stranice kalupa obložene pek papirom ili što se meni pokazalo najboljim - prozirnom folijom kakve su se nekad koristile za grafoskope 🙂

  2. Ulijte prvo bijeli mousse bez dodatka matche. Zatim u sredinu lagano ulijevajte drugu nijansu, pa opet u sredinu treću nijansu i tako dalje. Onu manju količinu koju ste ostavili za završni preljev nemojte odmah staviti nego kad se ostatak stisne u frižideru.

  3. Nakon cca 2 sata možete staviti onaj zadnji preljev. Do sada vam se već vjerojatno stisnuo zbog želatine pa ga samo lagano otopite u mikrovalnoj na nekoliko sekundi. Prelijte preko stisnute torte pa vratite sve u frižider na nekoliko sati.

  4. Naravno, prije posluživanja skinite bočne stranice kalupa i odlijepite pek papir ili foliju.

Bilješke

Ova količina je dovoljna za kalup promjera 18-20 cm.