Međimurska gibanica je jedna od meni najdražih tradicionalnih slastica… Slojevi maka, sira, oraha i jabuka djeluju na prvu loptu gotovo nespojivo, a ipak se međusobno tako fino upotpunjuju.

Znam da na netu ima već mnoštvo sličnih recepata, ali evo i moje verzije 😉


Međimurska gibanica
Priprema
30 mins
Kuhanje
1 hr
Spremno za
1 hr 30 mins
 

Slojevi maka, sira, oraha i jabuka u ovoj tradicionalnoj međimurskoj poslastici

Slijed: Desert
Kuhinja: Domaća
Porcija: 16 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
  • kore za savijaču
  • 50 gr maslaca
Sloj od maka:
  • 200 gr mljevenog maka
  • 100 gr šećera
  • 2 dcl vrućeg mlijeka
Sloj od sira:
  • 500 gr svježeg sira
  • 1 jaje
  • 1 prstohvat soli
  • 30 gr šećera
  • 1 žlica limunove korice
Sloj od oraha:
  • 200 gr oraha
  • 100 gr šećera
  • 0,3 dcl ruma
  • 1 dcl vrućeg mlijeka
Sloj od jabuka:
  • 500 gr naribanih jabuka (kiselkastih)
  • 30 gr šećera
  • 1 žlica cimeta
Preljev:
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 jaje
Postupak
  1. Kore za savijaču izrežite da odgovaraju veličini kalupa/protvana. Kod mene se desilo da mi odgovara prerezati svaku koru na pola (i odrezati još malo viška) tako da sam ukupno potrošio 6 kora (trebate imati 12 komada veličine kalupa).

  2. Maslac stavite na laganu vatru da se otopi.

Sloj od maka:
  1. Pomiješajte mak i šećer pa zalijte vrućim mlijekom i sve dobro pomiješajte dok ne dobijete kompaktnu gustu (ali mazivu) smjesu.

Sloj od sira:
  1. Malo izmutite jaje sa šećerom i soli pa dodajte sir i limunovu koricu. Sve dobro pomiješajte.

Sloj od oraha:
  1. Pomiješajte orahe i šećer pa zalijte vrućim mlijekom i rumom. Sve dobro pomiješajte dok ne dobijete kompaktnu gustu (ali mazivu) smjesu.

Sloj od jabuka:
  1. Ogulite i naribajte jabuke. Trebate imati ukupno 500 gr naribanih jabuka i za to će vam biti dovoljno oko 6 jabuka. Ja volim da su kiselije kao kontrast ostalim slojevima. Ipak, dodajte im malo šećera skupa s cimetom pa sve pomiješajte.

Završni preljev:
  1. Izmutite jaje s kiselim vrhnjem.

Slaganje gibanice:
  1. Dno i stranice kalupa premažite otopljenim maslacem. Na dno idu tri kore s tim da prvo stavite jednu, premažite otopljenim maslacem, pa drugu, opet premažite maslacem i na kraju treću i još malo maslaca.

  2. Na te tri kore ravnomjerno rasporedite sloj od maka. Poravnajte ga pa preko stavite dvije kore. Opet jednu po jednu i svaku premažite otopljenim maslacem.

  3. Na to ide sloj od sira pa nove dvije kore. Naravno, opet obje kore premažite maslacem.

  4. Slijedi možda "najkompleksniji" dio jer je prethodni sloj dosta mekan. Stavite nadjev od oraha u malim hrpicama (tako će vam biti lakše) preko cijele površine. Zatim lagano i pažljivo rasporedite i poravnajte. Pogađate, sad idu opet dvije kore premazane maslacem.

  5. I zadnji sloj - onaj s jabukama. Rasporedite ga, poravnajte i prekrijte sa zadnje tri kore. Naravno, opet svaku lagano premažete maslacem.

  6. Na kraju sve prelijte pripremljenim preljevom od jaja i vrhnja. Štapićem za ražnjić probodite gibanicu na 10-15 mjesta. Stavite peći na 180 stupnjeva oko 50-60 minuta odnosno dok se lijepo zarumeni na vrhu.

  7. Gibanicu možete poslužiti mlaku ili hladnu. Prije serviranja posipajte svaki komad s malo šećera u prahu.

Bilješke

Ove su mjere dovoljne za kalup veličine cca 30 x 20 cm.