Za početak priče o medenjacima trebamo se vratiti stotine (po mnogima i tisuće) godina unazad… Još su drevni Egipćani, Rimljani i Grci med (kao njima jedini poznati zaslađivač) smatrali darom bogova. Radili su kolače od meda jer su vjerovali kako on ima magična iscjeliteljska svojstva te su takve (i kao svojevrsnu amajliju) često nosili u bitke kako bi ih čuvao od zlih duhova.

U 13. stoljeću su njemački redovnici u Ulmu, a kasnije i u Nürnbergu, počeli s izradom medenih kolačića nazvanih Lebkuchen. Uz sitnije izmjene (prvenstveno u teksturi) ti se kolači smatraju pretečama današnjih medenjaka. Upravo nirmberški su vjerojatno najpoznatiji na svijetu te zaštićeni oznakom zemljopisnog porijekla te se smiju nazvati tako samo ukoliko su doista napravljeni u tom gradu. Njihovo je tijesto izrazito mekano i sadrži malo brašna, a puno meda i orašastih plodova pa su ga redovnici prije pečenja mazali na hostiju kako bi spriječili da se zalijepe. Lokalce ćete vrlo rijetko čuti da kolačić zovu nirmberškim medenjakom (to se podrazumijeva kad ste tamo) već je za njih to “Elisenlebkuchen” ili Elisin medenjak. Legenda kaže kako je pekar imao vrlo bolesnu kći Elisu kojoj je, da joj olakša, pekao upravo te medenjake. Priča je imala sretan kraj, Elisa je ozdravila, a medenjaci su dobili njeno ime.

Zanimljiva je i povezanost ovih keksića s blagdanima. Naime, tijekom 17. stoljeća, samo su profesionalni pekari specijalizirani za medenjake smjeli proizvoditi ove slastice tijekom cijele godine, dok je to amaterima bilo dozvoljeno samo za Božić i Uskrs. Iako danas smijemo raditi medenjake tijekom cijele godine, tradicija je ostala…

Kad smo riješili povijest, selimo se iz Njemačke u naše krajeve gdje su ipak poznatiji kolačići kojeg Nijemci zovu “Lebkuchenherzen” (ne samo zbog oblika srca). U njih ide puno više brašna pa imaju nešto čvršću strukturu i pogodniji su kako za izradu, tako i za prenošenje. Mogu biti punjeni pekmezom ili “prazni”, a preliveni su čokoladnom ili šećernom glazurom. To su oni kojima ćemo se danas malo više baviti i za kojeg vam donosim recept. Ne želim se kititi tuđim perjem, pa tako i ovaj put spominjem original kojeg sam samo malo adaptirao.

Nakon ove dvije “gradacije” u strukturi, spomenut ćemo još i one najčvršće – Gingerbread. Iako i njih zovemo medenjacima, velik dio svijeta više pažnje pridaje drugom neizostavnom sastojku – đumbiru. Ipak, o njima nešto više u slijedećoj objavi

medenjaci

Mekani (i punjeni) medenjaci
Priprema
1 hr
Kuhanje
10 mins
Spremno za
2 hrs
 

Neovisno hoćete li ih puniti ili ne, ovi medenjaci su mekani odmah prvi dan (ne morate ih pripremati nekoliko tjedana unaprijed)

Slijed: Desert
Kuhinja: Njemačka
Porcija: 30
Autor: daliborce
Sastojci
Za tijesto:
  • 80 gr meda
  • 0,3 dcl vode
  • 180 gr smeđeg šećera
  • 50 gr maslaca
  • 300 gr glatkog brašna
  • 100 gr pirovog ili raženog brašna (ili sve glatko)
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 žličice mljevenog cimeta
  • 1 žličice đumbira u prahu
  • 1/2 žličice mljevenih klinčića
  • 1/2 žličice mljevenog korijandera
  • 1/2 žličice mljevenog anisa
  • 1/4 žličice mljevenog kardamoma
  • 1/4 žličice ribanog muškatnog oraščića
  • 1 naranča (samo korica)
  • 2 jaja
Za premazivanje:
  • malo mlijeka
Za čokoladnu glazuru:
  • 100 gr tamne čokolade
  • 50 gr maslaca
Za šećernu glazuru:
  • 100 gr šećera u prahu
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žlica mlijeka
Za punjenje:
  • pekmez po želji
Postupak
Za tijesto:
  1. Med, vodu, šećer i maslac stavite zagrijavati na laganoj vatri. Povremeno miješajte dok se svi sastojci ne otope. Maknite s vatre i ostavite 10ak minuta da se malo ohladi.

  2. Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, začine i narančinu koricu pomiješajte u posudi za miksanje. Možete koristiti i samo glatko brašno (400 gr) ali ja volim dodati pirovo brašno zbog malo tamnije boje. Isto tako umjesto svih ovih začina možete koristiti gotovu začinsku mješavinu za medenjake.

  3. Suhim sastojcima dodajte mlaku smjesu s početka recepta te jaja. Sve miješajte mikserom nekoliko minuta kukom za tijesto dok se sastojci ne sjedine. Masa uopće ne liči na tijesto, mekana je i ljepljiva, ali nemojte dodavati još brašna!

  4. Prebacite tijesto na prijanjajuću foliju, dobro zamotajte pa stavite u frižider na nekoliko sati ili najbolje preko noći (čak i dva-tri dana) da se stisne. Što dulje stoje i okus će biti bolji.

  5. Tijesto izvadite na lagano pobrašnjenu podlogu.

Za "prazne" medenjake;
  1. Razvaljajte tijesto na 3-4 mm debljine pa režite oblike po želji. Prebacite na pek papir (ali ostavite razmak jer će se dići tijekom pečenja), premažite s malo mlijeka i pecite na 170 stupnjeva 9-10 minuta. Ostavite ih da se malo ohlade na limu pa ih prebacite na rešetku da se skroz ohlade.

Za punjene medenjake;
  1. Razvaljajte tijesto na 1-2 mm debljine pa režite oblike po želji. najlakše će biti s krugovima zbog nadjeva. Na svaki drugi krug stavite malo pekmeza na sredinu, pa poklopite s drugim krugom. Prstima dobro pritisnite krajeve da se zalijepe. Ako ste veliki perfekcionist, možete istim izrezivačem sad još jednom odstraniti onaj dio koji se deformirao dok ste pritiskali.

  2. Prebacite na pek papir (ali ostavite razmak jer će se dići tijekom pečenja), premažite s malo mlijeka i pecite na 170 stupnjeva 10-12 minuta. Ostavite ih da se malo ohlade na limu pa ih prebacite na rešetku da se skroz ohlade.

Za čokoladnu glazuru:
  1. Otopite čokoladu s maslacem na pari. Kad se otope pomiješajte i umačite vrh ohlađenih medenjaka u glazuru. Stavite da se suši (preko noći).

Za šećernu glazuru:
  1. Pomiješajte sve sastojke pa kistom nanesite na medenjake. Stavite da se suši (preko noći).