Ova poznata francuska slastica (koja bi u prijevodu značila) 1000 listića dobila je svoje ime zbog slojevitosti lisnatog tijesta. U originalu se radi o tri sloja lisnatog između kojeg je slastičarska krema, ali brojne “moderne” varijacije uključuju i svježe voće, kakao, šlag, džemove pa čak i neizbježnu nutellu… Kad govorimo o engleskom govornom području, naziva se Napoleonove šnite… Zašto, nemam pojma, ali vjerujem da bi ih i sam Napoleon obožavao… 🙂

Ono što je karakteristično za lisnato tijesto u ovom receptu je da mu (za razliku od ostalih lisnatih specijaliteta) ne dozvolite da se previše napuhne, već pokušate dobiti zlatnu sredinu – vidljive listiće, ali ravne plohe… To postižete gustim pikanjem vilicom, ali i stavljanjem “utega” (drugog lima) preko tijesta tijekom prvih 15 minuta pečenja.

Mille-feuille

E da, važno je za spomenuti kako poseban okus dobije ako ga karamelizirate, pa sam za tu svrhu ja koristio smeđi šećer. Iako možda ne djeluje, recept je dosta delikatan jer je lisnato jako osjetljivo, međutim na kraju cijele priče bit ćete sigurno oduševljeni…

Mille-feuille

Mille-feuille
Priprema
30 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
3 hrs
 

Francuski desert od lisnatog tijesta i kremom od vanilije

Slijed: Desert
Kuhinja: Francuska
Porcija: 4
Autor: daliborce
Sastojci
Tijesto:
  • 250-275 gr lisnatog tijesta
  • smeđi šećer
Slastičarska krema:
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 60 gr šećera
  • 10 gr glatkog brašna
  • 10 gr gustina
  • 1 žličica vanilije ili vanilin šećer
Voćni sloj:
  • 150 gr šumskog voća
  • 10 gr gustina
  • 2-3 žlice vode
  • šećer po želji
Postupak
  1. Ukoliko koristite smrznuto lisnato, trebat će vam pola paketa od 500 gr. Pustite da se odmrzne na sobnoj temperaturi pa ga razvaljajte na oko 2 milimetra debljine. Ako pak koristite svježe lisnato tijesto (ono zarolano), samo ga odrolajte. Prerežite ga oštrim nožem ili rezačem za pizzu tri jednaka pravokutnika.
  2. Prebacite na lim za pečenje na pek papir pa svaki pravokutnik dobro izbodite vilicom i posipajte smeđim šećerom (otprilike prstohvat na svaki dio). Preko svega prebacite novi pek papir i poklopite drugim limom za pečenje kako biste spriječili da se previše napuhnu. Bilo bi idealno da su limovi jednakih dimenzija pa će lijepo sjest jedan u drugi.
  3. Stavite sve u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite tako s "utegom" 15 minuta. Zatim maknite gornji lim i pek papir, smanjite temperaturu na 190 stupnjeva pa pecite dok se lijepo ne karameliziraju i dobe zlatno smeđu boju (meni je trebalo još 5 minuta). Izvadite iz lima i pustite da se skroz ohlade.
Slastičarska krema:
  1. Mlijeko stavite na vatru da zakipi. U međuvremenu dobro izmiješajte žumanjke sa šećerom, brašnom, gustinom i vanilijom da nemate grudica.

  2. Kad mlijeko počne kipiti maknite ga s vatre pa manju količinu dodajte u smjesu s jajima, konstantno miješajući pjenjačom. To radimo kako se jaja ne bi šokirala kad ih stavite u kipuće mlijeko - dobili bi kajganu 🙂 Dodajte i preostalo mlijeko i dalje miješajući pa na kraju sve vratite na vatru i kuhajte par minuta (naravno miješajući) dok se krema ne počne zgušnjavati.
  3. Kad je gotova, kremu prebacite u hladnu posudu i preko nje stavite plastičnu foliju (priljubite ju skroz na kremu) kako ne bi dobila koricu. Ohladite u potpunosti.
Voćni sloj:
  1. Šumsko voće stavite na laganu vatru dok skroz ne omekša i pusti svoje sokove. Ako ne želite da bude kiselo, po želji ga malo zasladite.
  2. U manjoj posudici pomiješajte gustin s malo vode da nema grudice pa ga dodajte u voće.
  3. Kuhajte nekoliko minuta dok se malo ne zgusne. Kao i kod slastičarske kreme, prebacite u hladnu posudu i pustite da se hladi.
  4. Dok se kreme hlade, vraćamo se lisnatom. Vjerojatno će vam se činiti kako vaše tijesto nema onih 1000 listića. Sad ćemo i to ispraviti - svakom dijelu lisnatog tijesta oštrim nazubljenim nožem (izuzetno laganim pritiskom -pustite da sila teža napravi svoje, ovdje nema ništa na silu) odrežite samo par milimetara od rubova. Ispred vas će se ukazati ti poznati slojevi. Pokušajte da vam svi pravokutnici budu podjednaki.
  5. Dva (od tri) dijela lisnatog još prerežite na 4-5 jednakih dijelova (kako bi vam kasnije bilo lakše rezati gotov kolač). Onaj treći dio ostaje cijeli - on će biti podloga.
  6. Na kraju vam ostaje samo slaganje i ukrašavanje. Kao što smo već i spomenuli, original ima 3 dijela lisnatog. Na prvi (onaj cijeli) nanesite sloj kreme (vrećica za ukrašavanje je od pomoći) pa preko nje voćni sloj. Zatim složite komade drugog tijesta (budite nježni) pa opet krema i voće. I na vrh komadi trećeg tijesta.
  7. Sve posipajte šećerom u prahu.