Za minestrone ne postoji jedan jedinstveni recept. Osnovno pravilo minestrone juhe je – koristite sezonske namirnice… Najčešće se u nju dodaje grah te riža ili tjestenina. Čak i oboje… Isto tako, možete dodati i malo crvenog vina… A kad je gotovo, servirajte s malo svježe ribanog parmezana…

Samo ime ove juhe je zapravo uvećanica od minestra (što bi bila juha). Dakle, kako joj i samo ime kaže ona je zapravo – više od juhe… Ne samo još jedan uvod u objed, već svojom punoćom omogućava da bude jedino posluženo jelo – prava zvijezda stola…


Minestrone
Priprema
10 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
50 mins
 

Bogata i gusta talijanska juha od sezonskog povrća s grahom i tjesteninom

Slijed: Juha
Kuhinja: Talijanska
Porcija: 6 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
  • 2 mrkve
  • 2 luka
  • 2 stabljike celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 500 gr povrća po izboru (tikvice, cvjetača, kelj, kupus, brokula, špinat, mahune, grašak...)
  • 400 gr pelata (1 limenka)
  • 400 gr bijelog graha (1 limenka)
  • 1 l temeljca (pilećeg ili povrtnog)
  • 1 dcl crvenog vina (po želji)
  • 80 gr tjestenine
  • 2 lovorova lista
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
Postupak
  1. Luk sitno nasjeckajte, a svo ostalo povrće narežite na podjednake komadiće - cca pola centimetra. 

  2. Na maslinovom ulju lagano prodinstajte luk, mrkvu i celer. Dinstajte na laganoj vatri 10-ak minuta dok omekšaju. Dodajte i protisnuti češnjak. Ako koristite tikvice ili poriluk, dodajte ih sada.

  3. Prelijte vinom, ako ga koristite i pojačajte vatru. Kuhajte dok većina vina ne ishlapi. Zatim dodajte sjeckane pelate, lovorov list i temeljac. Pustite da zakipi pa smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 15 minuta.

  4. Uz grah iz limenke, većinu povrća dodajte u ovom koraku - brokula, cvjetača, kelj, kupus, grašak, mahune. Neka se kuha još nekoliko minuta. 

  5. Zatim dodajte špinat i blitvu jer njima najkraće treba. Istovremeno dodajte i tjesteninu pa kuhajte dok tjestenina ne bude gotova.

  6. Posolite i popaprite po želji.

Bilješke

Ovu juhu poslužite sa svježe naribanim parmezanom.