Kao i uvijek pred blagdane, morao sam napraviti i neku verziju slatkog kruha sa suhim voćem. Zadnjih nekoliko godina je to za Božić bio Stollen, a ove godine je red došao na talijanski Panettone. Kao i kod većine tih slastica, povijest im je prilično duga. Po nekima svoj postanak vuče još iz srednjevjekovnog razdoblja… Ipak, u formi i okusa kakvog danas poznajemo, postoji od sredine 19. stoljeća.

Talijani su prilično “osjetljivi” na taj kruh/kolač. Naime, ako ga želite nazvati tradicionalnim, morate poštivati neka stroga pravila – treba biti minimalno 20% suhog voća, 16% maslaca, a jaja toliko da žumanjci čine barem 4% svih sastojaka. Kako bilo, ja svoj neću nazvati tradicionalnim pa mi je svejedno. Ipak, postupak izrade je prilično sličan i ako želite da uspije potrebno je dosta strpljenja… Ja sam ga samo na kraju podijelio u 12 manjih kruhčića. Kad sam pronašao male kartonske košarice u božićnom duhu, bilo je teško oduprijeti se toj nakani… Ako ih nemate, poslužit će i one za muffine, samo će ih biti više od 12, ali što je loše u tome 🙂

mini panettone


Mini Panettone
Priprema
30 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
16 hrs
 

Talijanski božićni klasik, u umanjenoj varijanti

Slijed: Desert, Kruh i peciva
Kuhinja: Talijanska
Tagovi: Advent, Božić, italija, slatki kruh
Porcija: 12 kruhčića
Autor: daliborce
Sastojci
Starter:
  • 1,2 dcl vode (sobne temperature)
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 35 gr glatkog brašna
Voćni miks:
  • 200 gr suhog i/ili kandiranog voća po želji
  • 5-6 žlica ruma
Tijesto:
  • 3 jaja
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1 žlica narančine korice
  • prethodno pripremljeni starter
  • 400 gr glatkog brašna (i još za posipanje)
  • 1 prstohvat soli
  • 85 gr omekšalog maslaca
  • ocijeđeni voćni miks
  • malo ulja za posudu
Premaz:
  • 1 jaje
  • 1 žlica mlijeka
Za posipanje:
  • šećer u prahu
Postupak
Starter (dan ranije):
  1. Dobro pomiješajte vodu, kvasac i brašno. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji otprilike 8-10 sati.
Voćni miks (dan ranije):
  1. Suho i kandirano voće po želji prelijte rumom, prekrijte i ostavite da se marinira 8-10 sati. Možete koristiti voće koje volite - suhe brusnice, grožđice, smokve, marelice ili pak kandiranu naranču, limun...
Tijesto:
  1. Prvo pomiješajte jaja, vaniliju i narančinu koricu. Dodajte i starter koji je odstajao 8-10 sati.
  2. Pomalo dodajte brašno s malo soli i mijesite dok ne dobijete kompaktno (ali izuzetno ljepljivo) tijesto. Nemojte dodavati ekstra brašna! Ako koristite samostojeći mikser (što bi bilo idealno), koristite kuku za tijesto. Ako pak radite ručno, miješajte drvenom kuhačom (nećete moći mijesiti rukom).
  3. U kompaktno tijesto dodajte omekšali (nikako ne otopljeni već samo omekšan na sobnoj temperaturi) maslac i mijesite dok se ne rasporedi.
  4. Na kraju dodajte i prethodno marinirano (i ocijeđeno) voće. Mijesite da se i ono lijepo rasporedi.
  5. Prebacite tijesto na malo pobrašnjelu podlogu i samo nježno nekoliko puta premijesite i formirajte kuglu.
  6. Čistu zdjelu (ili neku drugu posudu) premažite uljem pa u nju prebacite tijesto. I vrh tijesta premažite s malo ulja. Zdjela mora biti bar 3 puta veća od količine tijesta. Prekrijte i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati. Na kraju mora biti 2-3 puta veće.
  7. Za to vrijeme košarice za panettone (ili kalup za muffine) malo nauljite. Ako koristite silikonske kalupe, to nije potrebno.
  8. Kad se tijesto diglo, lagano ga pritisnite da se "ispuše", prebacite na pobrašnjelu podlogu i podijelite na 10-12 kuglica (ili 16-18 ako radite u kalupu za muffine).
  9. Prebacite u košarice (ili kalup) i ostavite novih pola sata do sat vremena da se dižu na toplom.
  10. Na kraju vrh premažite izmućenim jajetom s malo mlijeka (mlijeko daje tamniju boju, ako vam se to ne sviđa zamijenite ga vodom) i stavite peći na 175 stupnjeva 20-ak minuta.
  11. Dok su još topli posipajte ih šećerom u prahu i probajte se strpiti dok se ohlade 🙂