U moru kalupa i kalupića koje imam, nekako uvijek na red prvo dođu oni veći za torte, a kako sam za ovaj rođendan dobio naputak da je torta već naručena, odlučio sam se konačno i za mini verzije… Ovdje je recept za 12 mini tortica veličine cca 5 cm. Odmah da riješimo pitanje kalupa – oni svakako moraju biti silikonski. Moji su (ovi lila) sfere od 5 cm u promjeru, a ovi smeđi oko pola cm manji i u njih ide žele. Podlogu sam pekao u ravnom plehu i onda rezao krugove.

kalupi

Što se tiče zahtjevnosti, desert nije možda toliko zahtjevan koliko mu treba vremena da se pojedine komponente svaka za sebe stisnu i onda još spoje…

Mini tortice od naranče i bijele čokolade

A šećer na kraju je definitivno mirror glazura, koja mi je prvi put uspjela savršeno… ali ja ne bih bio ja da nakon toga nešto ne kemijam, dodajem slojeve i slično, tako da nemojte biti kao ja 🙂 prelijte i pustite na miru… 

Mini tortice od naranče i bijele čokolade

Mirror glazuru ćete uvijek napraviti u većem obimu nego što vam je to doista potrebno za tortu ili kolače, jer se njom obilno zalijeva, a višak curi u neku tacnu ili protvan te ga pokupite, spremite u posudu bez dotoka zraka i u frižideru držite do slijedeće upotrebe (i nekoliko tjedana). 

Ovdje možete pronaći i originalni recept za glazuru s videom…

Mini tortice od naranče i bijele čokolade

A s obzirom da sam i dalje pomalo dijete u duši, “final touch” i efekt iznenađenja je bila pucketava čokolada. U temperiranu bijelu čokoladu dodao sam onaj prah (kod nas ima cedevitin) koji pucketa kad ga stavite u usta…

Kod njega je važno da ne dođe u dodir s vlagom prije konzumacije jer će “ispucati” prije nego je potrebno, pa ćete na kraju imati samo čokoladu bez efekta iznenađenja 🙂

Mini tortice od naranče i bijele čokolade
Mini tortice od naranče i bijele čokolade
Priprema
1 hr
Kuhanje
15 mins
Spremno za
10 hrs
 

Treba vremena za izradu, ali kad bude gotovo bit ćete sretni što ste ih radili

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 12 tortica
Autor: daliborce
Sastojci
Žele od crvene naranče:
  • 1,5 dcl soka crvene naranče
  • korica naranče
  • 30 gr šećera
  • 3 listića želatine
Mousse od bijele čokolade:
  • 200 gr bijele čokolade
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 listića želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
Kakao biskvit s cimetom:
  • 35 gr maslaca (sobne temperature)
  • 100 gr šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica vanilije
  • 110 gr glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica kakaa
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 prstohvat soli
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 žlica jogurta
  • 1 žlica limunovog soka
Pucketava čokolada:
  • 100 gr bijele čokolade
  • 2 vrećice pucketavog praha
Mirror glazura:
  • 1,5 dcl vode
  • 300 gr šećera
  • 200 gr kondenziranog mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta naranče (opcionalno)
  • 12 listića želatine (19-20 gr)
  • 350 gr bijele čokolade
  • jestiva boja (opcionalno)
I još:
  • 2-3 žlice marmelade od naranče
  • 12 šnitica mandarine ili filetirane naranče
Postupak
Žele od crvene naranče:
  1. Sok, koricu i šećer stavite na srednju vatru i zagrijavajte dok ne zakipi.

  2. aknite s vatre pa dodajte prethodno namočenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.

  3. Ulijte u kalupe koji trebaju biti nešto manji od "glavnog" kalupa i ostavite da se malo ohladi pa ga prebacite u škrinju da se smrzne.

Mousse od bijele čokolade:
  1. Ovaj mousse krenite raditi tek kad se žele dobro smrznuo u škrinji.

  2. Otopite bijelu čokoladu na pari, a u posudi zagrijte mlijeko do vrenja pa maknite s vatre.

  3. Mlijeku dodajte namočenu želatinu, a zatim i otopljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi.

  4. Vrhnje istucite u šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna.

  5. Prelijte mousse u "glavni" silikonski kalup (ali ostavite malo prostora) pa na vrh stavite smrznuti žele i lagano utisnite. Stavite sve u škrinju da se dobro stegne na nekoliko sati.

Kakao biskvit s cimetom:
  1. Maslac i šećer dobro izradite mikserom da postane pjenast. Zatim dodajte jaje i vaniliju pa sve dobro pomiješajte. Dodajte mlijeko, jogurt i limunov sok i još jednom izmiksajte.

  2. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet i sol pa dodajte prvoj smjesi i miksajte dok se ne dobijete jednoličnu smjesu.

  3. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva, a kalup ili lim za pečenje obložite pek papirom. Smjesu ulijte u kalup i malo poravnajte pa stavite peći cca 15-20 minuta (s obzirom da je jako tanak sloj imajte ga na oku da vam se ne prepeče).

  4. Ohladite, izvadite iz kalupa pa kalupom ili nekim drugim okruglim predmetom režite na dimenzije odgovarajuće mousse kupolama.

Slaganje tortica:
  1. Krugove biskvita premažite s malo marmelade. 

  2. Izvadite mousse sa želeom iz škrinje pa pažljivo svaku kupolu izvadite iz kalupa i prebacite na premazani biskvit. Složite na neki pladanj i vratite u škrinju na par sati, a idealno preko noći. Prije nego krenete prelijevati glazurom, tortice moraju biti skroz zamrznute.

Pucketava čokolada:
  1. Bijelu čokoladu natrgajte na komadiće i stavite grijati u mikrovalnu u intervalima od 20-ak sekundi. Između svakog zagrijavanja pomiješajte.

  2. Prestanite zagrijavati kad imate otprilike pola otopljene, a pola još uvijek krute čokolade. Tada uzmite silikonsku špatulu i žustro miješajte dok se i preostala čokolada ne otopi. Ako pretjerate sa zagrijavanjem, dobit ćete otopljenu čokoladu koja se neće lijepo i lako ponovno stegnuti.

  3. Polovicu temperirane čokolade razmažite u tankom sloju na pek papir ili acetatni papir pa posipajte pucketavim prahom. Preko toga dodajte još jedan tanki sloj čokolade. Od ovog momenta je važno da nikakva vlaga ne dođe u kontakt s čokoladom i prahom, jer će se "ispucati" prije nego je potrebno - u ustima. 

  4. Ostavite na sobnoj temperaturi da se čokolada malo stegne (ne smije više biti ljepljiva pod prstima) pa nožem ili nekim kalupićima napravite oblike po želji (nemojte ih pokušati odvojiti. čokolada se još mora stegnuti). Ostavite da se do kraja stvrdne pa odvojite oblike.

Mirror glazura:
  1. Glazuru napravite kad je prošlo bar nekoliko sati da su tortice u škrinji i skroz zamrznute. Želatinu namočite u hladnu vodu (i da, nije greška - 12 listova ili 20 gr ide - količina koja se koristi za 1 litru tekućine inače).

  2. Na vatru stavite vodu, šećer, kondenzirano mlijeko i ekstrakt naranče dok se sav šećer ne rastopi, a smjesa gotovo ne zakipi. Maknite s vatre i dodajte namočenu želatinu. Miješajte dok se kompletna želatina ne otopi.

  3. Preko sita (da izbjegnete komadiće eventualno neotopljene želatine) prelijte vruću smjesu preko sitno sjeckane bijele čokolade. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada počne topiti pa izmiksajte štapnim mikserom, ali na najnižoj brzini kako se ne bi stvorili mjehurići zraka kojih ćete se kasnije teško riješiti. 

  4. Umiješajte boju po želji (nikako tekuću, ili one u prahu ili gelu) pa ostavite da se ohladi na tempreraturu između 32 i 34 stupnja. Povremeno pomiješajte.

  5. Izvadite tortice iz škrinje, postavite na rešetku kako bi se glazura imala gdje cijediti, a ispod stavite neki pladanj koji će skupljati glazuru koja se iscijedi. Obilno zalijte tortice glazurom i ostavite da se malo ohlade. Zatim nožem "očistite" višak glazure koji je curio kako bi dno bilo uredno. Stavite sve u frižider na cca sat vremena do posluživanja.

  6. Višak glazure pokupite s pladnja, ako se već stvrdnula prebacite u mikrovalnu i zagrijte pa procijedite od eventualnih komadića koji su ispali s tortica. Takvu glazuru možete u posudi bez dotoka zraka čuvati u frižideru do slijedeće upotrebe kad ju opet zagrijte, procijedite i dovedete na temperaturu od 32-34 stupnja.

  7. Na kraju dodajte čokoladu i šnitice voća.