U mnogim receptima (posebno engleskim i američkim) naletjet ćete na mlaćenicu (buttermilk) pa evo ovdje nekoliko riječi o njoj. Kao što joj i samo ime kaže, radi se o tekućini koja je nusprodukt tijekom mlaćenja maslaca. U Hrvatskoj je možete kupiti pod nazivima mlaćenica ili stepko.

Pa koja je njezina tajna i zašto se toliko koristi? Količina mliječnih kiselina koju sadrži idealna je kako bi, uz sodu bikarbonu, tijekom pečenja pokrenula kemijsku reakciju širenja tijesta. Naravno da se to može napraviti i drugim sastojcima, ali ona je najprirodnija i najefektnija…

No ipak, ukoliko doma nemate mlaćenice (a da baš niste krenuli mlatiti maslac) možete se poslužiti trikovima da dobijete nešto što će poslužiti svrsi 🙂


Mlaćenica i njena zamjena
Priprema
5 mins
 

Kako u pojedinim receptima zamijeniti mlaćenicu

Slijed: Zamjene
Porcija: 1 šalica
Autor: daliborce
Sastojci
Mlijeko i limunov sok:
  • 2,4 dcl mlijeka
  • 1 žlica limunovog soka
Mlijeko i ocat:
  • 2,4 dcl mlijeka
  • 1 žlica alkoholnog ili vinskog octa
Mlijeko i jogurt;
  • 1,8 dcl jogurta
  • 0,6 dcl mlijeka
Voda i kiselo vrhnje:
  • 1,2 dcl vode
  • 1,2 dcl kiselog vrhnja
Kefir:
  • 2,4 dcl kefira
Postupak
  1. Za prve dvije verzije (s limunovim sokom ili octom) pomiješajte sastojke i ostavite 5-10 minuta da odstoji kako bi se mlijeko lagano skiselilo. Još jednom pomiješajte i vaša zamjena spremna je za upotrebu.

  2. Za druge dvije verzije (s jogurtom i kiselim vrhnjem) dovoljno je samo pomiješati sastojke.

  3. A kao najjednostavnija zamjena - kefir kojeg možete 1:1 koristiti umjesto mlaćenice.