Još jedan rođendan, još jedna torta… Ovaj put u kalupu sličnom onom za kuglof. Kako vam to uvijek napomenem, ponovit ću opet – ne trebate imati posebne silikonske kalupe za ovakve torte, možete ih napraviti i u običnom kalupu, samo obrnutim redoslijedom…

U silikonkom kalupu prvo slažete mousse pa ganache od malina, pa žele od šumskog voća i na kraju ga prebacujete na biskvit, dok u klasičnom kalupu radite biskvit, pa na njega žele, zatim ganache od malina i na kraju mousse. Između svake od faza prethodno morate zamrznuti na sat-dva.

Mousse torta od bijele cokolade sa sumskim vocem

Iako je moj kalup bio nešto manji, recept stavljam za uobičajeni kalup od 24 cm (ako vam ostane viška materijala, uvijek možete napraviti koji desert u čaši).

Za ukrašavanje sam koristio ostatak pirea šumskog voća kao preljev, punoooo svježeg voća, ukrase od želea i bijele čokolade te ganache od bijele čokolade…

Mousse torta od bijele cokolade sa sumskim vocem

I s obzirom da je bila rođendanska, presjek nije baš idealno fotografiran – ali tu je 🙂

Mousse torta od bijele cokolade sa sumskim vocem


Mousse torta od bijele čokolade sa šumskim voćem
Priprema
1 hr
Kuhanje
15 mins
Spremno za
8 hrs
 

Svježe, proljetno, fino...

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 20 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Mousse od bijele čokolade:
  • 300 gr bijele čokolade
  • 1,5 dcl mlijeka
  • 6 listića želatine
  • 3 dcl vrhnja za šlag
Ganache od malina:
  • 125 gr malina (može i smrznutih)
  • 10 gr gustina
  • 2 listića želatine
  • 75 gr bijele čokolade
  • 50 gr maslaca
Žele od šumskog voća:
  • 250 gr šumskog voća (može i smrznutih)
  • 0,5 dcl vode
  • 50 gr šećera
  • 6 listića želatine
Biskvit s bademima:
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 60 gr šećera
  • 15 gr otopljenog maslaca
  • 50 gr mljevenih badema
  • 15 gr glatkog brašna
Preljev od malina:
  • 125 gr malina (može i smrznutih)
  • 1/2 žlice gustina
  • 1 žlica limunovog soka
  • 20 gr šećera
Ganache od bijele čokolade:
  • 100 gr bijele čokolade
  • 0,5 dcl vrhnja za šlag
I još:
  • svježe voće
Postupak
Mousse od bijele čokolade:
  1. Ova je torta pripremana u silikonskom kalupu pa je pripremana naopako - prvo sloj koji će biti na vrhu, u ovom slučaju - mousse od bijele čokolade.
  2. Otopite bijelu čokoladu na pari, a u posudi zagrijte mlijeko do vrenja pa maknite s vatre.
  3. Mlijeku dodajte namočenu želatinu, a zatim i otopljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi.
  4. Vrhnje istucite u čvrsti šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna.
  5. Prelijte mousse u silikonski kalup (ali neka ga ne bude više od pola visine kalupa) pa stavite u škrinju da se dobro stegne.
Ganache od malina:
  1. Maline stavite u blender i dobro usitnite (ako koristite smrznute, prvo ih skroz otopite). Blendane maline možete (ali i ne morate) provući kroz sito kako bi se riješili viška onih sitnih sjemenki. U tom slučaju blendajte nešto više malina jer na kraju trebate imati 125 gr smjese.
  2. Pire pomiješajte s gustinom i stavite na srednje jaku vatru. Zagrijavajte konstantko miješajući dok ne zakipi. Zatim smanjite vatru i miješajte još 2-3 minute.
  3. Maknite s vatre. U smjesu dodajte prethodno namočenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.
  4. Zatim dodajte sitno sjeckanu čokoladu i opet miješajte dok se čokolada ne otopi.
  5. Ostavite da se malo ohladi (cca 40 stupnjeva) pa umiješajte maslac.
  6. Ganache prelijte preko ohlađenog i stisnutog moussa u kalupu pa sve vratite u škrinju da se i ovaj sloj stegne i ohladi.
Žele od šumskog voća:
  1. Kao i kod malina, šumsko voće (ali ovaj put uz dodatak vode i šećera) stavite u blender i dobro usitnite. Isto ih možete provući kroz sito, ali nije potrebno.
  2. Smjesu stavite na srednju vatru i zagrijavajte dok ne zakipi.
  3. Maknite s vatre pa dodajte prethodno namočenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.
  4. Ostavite da se sve ohladi na cca 40 stupnjeva pa prelijte preko prva dva stegnuta sloja. Vratite sve u škrinju na daljnje hlađenje (nekoliko sati).
Biskvit s bademima:
  1. Prvo izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli i 50 gr šećera u čvrsti snijeg.
  2. Zatim im dodajte (špatulom, lagano) žutanjke pomiješane s otopljenim (i prohlađenim) maslacem.
  3. Na kraju pomiješajte ostale suhe sastojke - bademe, brašno i 10 gr šećera te ih (ponovno lagano špatulom) dodajte prethodnoj smjesi.
  4. Kalup za tortu (22-24 cm) namastite, dno prekrijte pek papirom pa ulijte smjesu i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Radi se o vrlo tankom sloju pa redovito pratite da vam se ne prepeče.
  5. Pustite da se u potpunosti ohladi pa izvadite iz kalupa i ogulite pek papir.
Preljev od malina:
  1. Maline opet izblendajte sa šećerom i limunovim sokom, ako želite provucite kroz sito pa pomiješajte s gustinom.
  2. Smjesu stavite na srednju vatru i zagrijavajte dok ne zakipi.
  3. Maknite s vatre pa ohladite - prvo na sobnu temperaturu pa nakon toga u frižideru.
Slaganje torte:
  1. Ohlađeni biskvit premažite tankim slojem preljeva od malina.
  2. Izvadite kalup iz škrinje pa pažljivo odvojite stijenke kalupa i izvadite mousse i kreme.
  3. Prebacite svoje kremaste sastojke na pripremljeni biskvit i stavite u frižider.
Ganache od bijele čokolade:
  1. Vrhnje za šlag stavite zagrijavati na laganoj vatri, a bijelu čokoladu nasjeckajte na što sitnije komadiće i stavite u zdjelu.
  2. Kad je vrhnje vruće (ali ne smije zakipiti) prelijte ga preko bijele čokolade. Ostavite tako minutu-dvije da se čokolada lagano počne topiti.
  3. Nakon minutu-dvije krenite miješati (najbolje silikonskom špatulom) dok se kompletna čokolada ne otopi i ne sjedini s vrhnjem. Ako vam slučajno ostane neotopljenih komadića čokolade, stavite u mikrovalnu samo na nekoliko sekundi pa miješajte dalje.
  4. Ostavite ganache da se dobro ohladi, a nakon toga ga samo lagano izmiksajte, tek toliko da dobijete teksturu kreme pa prebacite u vrećicu za ukrašavanje.
Ukrašavanje i zadnji detalji:
  1. Dno stranica torte ukrasite ganachom kako bi cijela bila bijela.
  2. Po vrhu torte prelijte ostatak preljeva od malina i ukrasite svježim voćem.
Bilješke

Ove su mjere dovoljne za kalup veličine 20 - 24 cm. Proces je objašnjen za korištenje silikonskog kalupa, ako koristite običan idite obrnutim redom - biskvit, žele od šumskog voća, ganache od malina i na kraju mousse.