Ova je rođendanska torta došla kao idealna prilika za isprobati novi silikonski kalup… Ali ne trebate imati takav za ovu tortu, možete ju napraviti i u običnom kalupu, samo obrnutim redoslijedom…

U silikonkom kalupu prvo slažete mousse, pa žele od jagoda, pa ganache od malina i na kraju ga prebacujete na biskvit, dok u klasičnom kalupu radite biskvit, pa na njega ganache od malina, žele i na kraju mousse. Između svake od faza prethodno morate zamrznuti na sat-dva.

Mousse torta od limuna i bijele cokolade s jagodama i malnama 2

I naravno, loša fotka presjeka slikana usred tuluma 🙂

Mousse torta od limuna i bijele cokolade s jagodama i malnama 2


Mousse torta od limuna i bijele čokolade s jagodama i malnama
Priprema
1 hr
Kuhanje
15 mins
Spremno za
8 hrs
 

Još jedna mousse torta

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 20 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Mousse od limuna i bijele čokolade:
  • 1,2 dcl mlijeka
  • 1,2 dcl limunovog soka
  • limunova korica
  • 300 gr bijele čokolade
  • 8 listića želatine
  • 4 dcl vrhnja za šlag
Žele od jagoda:
  • 300 gr jagoda (može i smrznutih)
  • 0,5 dcl vode
  • 50 gr šećera
  • 6 listića želatine
Ganache od malina:
  • 125 gr malina (može i smrznutih)
  • 10 gr gustina
  • 2 listića želatine
  • 75 gr bijele čokolade
  • 50 gr maslaca
Biskvit s bademima:
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 60 gr šećera
  • 15 gr otopljenog maslaca
  • 50 gr mljevenih badema
  • 15 gr glatkog brašna
Postupak
Mousse od bijele čokolade:
  1. Ova je torta pripremana u silikonskom kalupu pa je pripremana naopako - prvo sloj koji će biti na vrhu, u ovom slučaju - mousse od limuna i bijele čokolade.
  2. Otopite bijelu čokoladu na pari, a u posudi zagrijte mlijeko i naribanu limunovu koricu do vrenja pa maknite s vatre.
  3. Mlijeku dodajte namočenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.
  4. Zatim dodajte i otopljenu čokoladu te limunov sok. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se malo ohladi.
  5. Vrhnje istucite u čvrsti šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna.
  6. Prelijte mousse u silikonski kalup (ali neka ga ne bude više od pola visine kalupa) pa stavite u škrinju da se dobro stegne.
Žele od jagoda:
  1. Jagode (uz dodatak vode i šećera) stavite u blender i dobro usitnite.
  2. Smjesu stavite na srednju vatru i zagrijavajte dok ne zakipi.
  3. Maknite s vatre pa dodajte prethodno namočenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.
  4. Ostavite da se sve ohladi na cca 40 stupnjeva, prelijte preko ohlađenog i stisnutog moussa u kalupu pa sve vratite u škrinju da se stegne i ohladi.
Biskvit s bademima:
  1. Ja sam bisvit pekao u nešto manjem kalupu od ovog "glavnog" kako bi bio potpuno pokriven ostalim slojevima, ali to nije potrebno. Možete napraviti i u kalupu jednake veličine.
  2. Prvo izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli i 50 gr šećera u čvrsti snijeg.
  3. Zatim im dodajte (špatulom, lagano) žutanjke pomiješane s otopljenim (i prohlađenim) maslacem.
  4. Na kraju pomiješajte ostale suhe sastojke - bademe, brašno i 10 gr šećera te ih (ponovno lagano špatulom) dodajte prethodnoj smjesi.
  5. Kalup za tortu namastite, dno prekrijte pek papirom pa ulijte smjesu i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Radi se o vrlo tankom sloju pa redovito pratite da vam se ne prepeče.
  6. Pustite da se u potpunosti ohladi pa izvadite iz kalupa i ogulite pek papir.
Ganache od malina:
  1. Maline stavite u blender i dobro usitnite (ako koristite smrznute, prvo ih skroz otopite). Blendane maline možete (ali i ne morate) provući kroz sito kako bi se riješili viška onih sitnih sjemenki. U tom slučaju blendajte nešto više malina jer na kraju trebate imati 125 gr smjese.
  2. Pire pomiješajte s gustinom i stavite na srednje jaku vatru. Zagrijavajte konstantko miješajući dok ne zakipi. Zatim smanjite vatru i miješajte još 2-3 minute.
  3. Maknite s vatre. U smjesu dodajte prethodno namočenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.
  4. Zatim dodajte sitno sjeckanu čokoladu i opet miješajte dok se čokolada ne otopi.
  5. Ostavite da se malo ohladi (cca 40 stupnjeva) pa umiješajte maslac.
Slaganje torte:
  1. Izvadite kalup iz škrinje.
  2. 2/3 ganacha prelijte preko stisnutih slojeva u kalupu, zatim lagano utisnite bisvit koji je nešto manji od kalupa.

  3. U šupljine između biskvita i stijenki kalupa dodajte preostali ganache.
  4. Sve vratite u škrinju da se i ovaj sloj stegne i ohladi.
Ukrašavanje i zadnji detalji:
  1. Izvadite kalup iz škrinje pa pažljivo odvojite stijenke kalupa i izvadite tortu.

  2. Po vrhu složite svježe jagode i ukrasite po želji.
  3. Ostavite u frižideru do posluživanja.
Bilješke

Ove su mjere dovoljne za okrugli kalup veličine 20 - 24 cm. Proces je objašnjen za korištenje silikonskog kalupa (18 x 18 cm), ako koristite običan idite redom - biskvit, ganache od malina, žele od jagoda i na kraju mousse.