Moje igranje s mousse okusima, ali i novim kalupima, ide dalje. Ovdje sam iskombinirao pistaciju, vaniliju, šumsko voće i macha prah. I iako sam testirao silikonski kalup za šest pojedinačnih duguljastih kolača, važno je spomenuti kako je količina svih sastojaka u ovom receptu dovoljna za bilo koji silikonski ili klasični kalup veličine cca 20 cm ili četvrtasti kalup do cca 18×18 cm. A ako vam i ostane malo viška, ne sumnjam da će se pojesti 🙂

Kao što je bio slučaj u prethodnoj jesenskoj mousse torti, tako i ovdje gradimo tortu naopako jer se radi o silikonskom kalupu. Ukoliko ga radite u klasičnom kalupu za tortu (s odvojivim dnom), radite ga obrnuto – prvo biskvit pa onda svi ostali slojevi. I još jedan mali hint, većinu ovih mousseva možete pripremiti i bez ikakvih kalupa, samo ih lijepo servirajte u čašama…

Mousse torta s pistacijama i vanilijom

Mousse torta s pistacijama i vanilijom
Priprema
1 hr
Kuhanje
15 mins
Spremno za
8 hrs
 

Jedna torta ili više tortica - odluka je vaša

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Autor: daliborce
Sastojci
Mousse od pistacija:
  • 60 gr paste od pistacija
  • 2 žumanjka
  • 10 gr šećera
  • po želji žličica matcha praha (ili malo zelene boje)
  • 1 dcl mlijeka
  • 100 gr bijele čokolade
  • 2 lista želatine
  • 1,7 dcl vrhnja za šlag
Žele od šumskog voća:
  • 200 gr šumskog voća
  • 30 gr šećera
  • 3 lista želatine
Mousse od vanilije:
  • 2 žumanjka
  • 20 gr gustina (ili praha za puding vanilije)
  • 50 gr šećera
  • 1-2 žličice arome vanilije
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 3 lista želatine
  • 30 gr maslaca
  • 1,8 dcl vrhnja za šlag
Biskvit od badema i pistacija:
  • 10 gr paste od pistacija
  • 15 +20 gr šećera
  • 2 jaja
  • po želji žličica matcha praha ili mrvica zelene boje
  • 20 gr mljevenih badema
  • 10 gr oštrog brašna
  • 10 gr otopljenog maslaca
Glazura od matche:
  • 1,5 dcl vrhnja za šlag
  • 0,5 dcl vode
  • 20 gr šećera
  • 2 žličice matcha praha
  • 2 lista želatine
  • I još:
  • 20 gr paste od pistacija za premazati biskvit
Postupak
Mousse od pistacija:
  1. Ova je torta pripremana u silikonskom kalupu pa je pripremana naopako - prvo sloj koji će biti na vrhu, u ovom slučaju - mousse od pistacija. Za ovaj, ali i neke slijedeće sastavne dijelove trebat će vam pasta od pistacija koju možete napraviti po ovom receptu 😉
  2. 60 gr paste od pistacija dobro pomiješajte s žumanjcima i šećerom. Ukoliko vam pasta nije lijepe zelene boje, dodajte 1-2 kapi jestive boje ili 1 žličicu matcha praha pomiješanu s otprilike žličicom vruće vode.
  3. Mlijeko stavite da zakipi pa lagano ulijevajte u smjesu jaja i pistacija, non stop miješajući da se jaja temperiraju (i ne dobijete kajganu).
  4. Vratite sve na laganu vatru i kuhajte par minuta i dalje miješajući dok se krema ne počne stezati (kao puding).
  5. Maknite s vatre i dodajte prethodno namočenu želatinu i sjeckanu bijelu čokoladu. Miješajte dok se sve ne otopi i sjedini. Ostavite da se ohladi pa lagano pomiješajte sa istučenim šlagom (od 1,7 dcl vrhnja).
  6. Ulijte smjesu u kalup (nešto manje od pola visine kalupa) pa nekoliko puta lupite kalupom o radnu površinu (naravno ako koristite silikonski) kako bi mousse skroz upao u sve pore kalupa. Stavite u škrinju da se stisne (oko sat-dva).
Žele od šumskog voća
  1. Kuhajte voće sa šećerom dok skroz ne omekša i počne se raspadati. Prebacite u blender i maksimalno ga usitnite. Imate opciju da ga procijedite kako bi se riješili komadića, ali oni meni ne smetaju pa sam ja taj dio preskočio. Vratite na vatru i zagrijte dok počne kipiti.
  2. Maknite s vatre, pričekajte koju minutu pa umiješajte prethodno namočene listove želatine.
  3. Ostavite da se ohladi do sobne temperature pa prelijte preko stegnutog moussa od pistacija. Vratite sve u škrinju na dodatnih sat-dva.
Mousse od vanilije:
  1. Pomiješajte žumanjke, aromu vanilije, šećer i gustin ili prašak za puding. Ako koristite prašak za puding, možete i smanjiti dodatak arome.
  2. Mlijeko stavite da zakipi pa kao i za prvi mousse, lagano ulijevajte u smjesu s jajima, non stop miješajući. Vratite sve na laganu vatru i kuhajte par minuta i dalje miješajući dok se krema ne počne stezati.
  3. Umiješajte prethodno namočene listove želatine, a nakon toga i maslac. Miješajte dok se ne otopi pa prelijte u neku čistu zdjelu i prekrijte plastičnom folijom (priljubite foliju direktno na kremu da se ne stvori korica).
  4. Pustite nek se ohladi do sobne temperature pa lagano pomiješajte sa istučenim šlagom (od 1,8 dcl vrhnja). Sve prelijte preko prethodnih slojeva i stavite u škrinju, ovaj put na minimalno 5-6 sati kako bi se dobro smrznulo - bit će vam lakše izvaditi iz kalupa.
Biskvit od badema i pistacija:
  1. U ovom je receptu biskvit zamišljen kao podloga za mousse pa ga pecite u prikladnom kalupu ili limu koji otprilike odgovara i veličini kalupa u kojem vam je mousse. Ili jednostavno ispecite u četvrtastom limu pa kad bude gotov izrežite ga onako kako vam odgovara. Smjesa je dovoljna za okrugli kalup od 20-24 cm ili četvrtasti cca 20x20.
  2. Premažite kalup s malo maslaca i obložite pek papirom. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva
  3. Odvojite bjelanjke i istucite ih s 15 gr šećera u snijeg.
  4. Žumanjke pomiješajte s 20 gr šećera, 10 gr paste od pistacija, mljevenim bademima i otopljenim maslacem.
  5. Kao i kod moussea, ukoliko vam pasta nije lijepe zelene boje, dodajte 1-2 kapi jestive boje ili 1 žličicu matcha praha pomiješanu s otprilike žličicom vruće vode.
  6. Dodajte i oštro brašno i sve još jednom dobro pomiješajte.
  7. Zadnji korak je lagano dodavanje snijega od bjelanjaka pri čemu pazite da ostane što je više moguće prozračno.
  8. Prelijte u kalup i poravnajte. Biskvit je jako tanak pa promatrajte dok se peče - trebat će mu 12-15 minuta.
Mirror matcha glazura:
  1. Stavite na laganu vatru vodu, vrhnje za šlag, šećer i matcha prah prethodno pomiješan s 1-2 žličice vruće vode (ja sam korak s "otapanjem" matche u vrućoj vodi preskočio pa imam ove točkice - čak ni ne djeluje kao neka greška).
  2. Zagrijavajte konstantno miješajući dok se svi sastojci ne otope i sjedine, ali nikako ne dozvolite da smjesa zakipi.
  3. Maknite s vatre pa umiješajte prethodno namočenu želatinu i bijelu čokoladu. Sve pomiješajte dok se ne otopi pa procijedite kroz gusto sito u drugu posudu. Pustite da se hladi do sobne temperature.
  4. Izvadite zamrznuti mousse iz kalupa pa stavite na rešetku iznad tacne ili lima za pečenje kako bi višak glazure iscijedio. Prelijte tortu ili tortice glazurom i ostavite da se malo stisne. Kako je mousse leden, glazura će se odmah stegnuti pa nemojte puno šarati već "pošteno" zalijte kako bi dobili glatku površinu.
  5. Višak glazure koji je iscurio pokupite s tacne (ili lima) i slobodno "reciklirajte". Samo ju malo podgrijte u mikrovalnoj da opet dođe na sobnu temperaturu.
  6. I na kraju mousse podignite lopaticama ili nekim drugim ravnim predmetom s rešetke (uz malo spretnosti neće biti teško) pa prebacite na biskvitnu podlogu koju ste prethodno premazali tankim slojem paste od pistacija. Ukrasite po želji.
Bilješke

Ove su mjere dovoljne za kalup veličine 20ak cm. Proces je objašnjen za korištenje silikonskog kalupa, ako koristite običan idite obrnutim redom - biskvit, mousse od vanilije, žele od šumskog voća i na kraju mousse od pistacija.