Koliko volim neke tradicionalne naše okuse, toliko volim i malo eksperimentirati… Nažalost, put me (još) nije odveo u Indiju (možda jednog dana bude), ali nepce je – i to ne jednom… Za početak današnjeg indijskog ručka, na red je došao Naan – indijska pogača koja se originalno peče u tandoor pećnici (glinena cilindrična pećnica posebno rasprostranjena u Indiji i Pakistanu, u kojoj temperatura doseže i preko 400 celzijevih stupnjeva).

Naravno, kako većina nas nema takvu jednu na balkonu, poslužit će i obična pećnica ili tava. Dok su još vrući premažu se otopljenim maslacem (još bolje pročišćenim) s dodatkom korijandera i češnjaka… Njami…

naan

naan


Naan
Priprema
15 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
1 hr 30 mins
 

Indijske pogačice 

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Indijska
Porcija: 8
Autor: daliborce
Sastojci
Za naan:
  • 1,2 dcl mlake vode
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 300 gr glatkog brašna
  • 100 gr krem ili čvrstog jogurta
  • pola žličice soli
  • 1 žlica ulja (plus još malo za tavicu)
  • malo korijandera (suhog ili svježeg)
Za premaz:
  • maslac
  • korijander
  • češnjak
Postupak
  1. Kvasac, šećer i žličicu brašna razmutite u mlakoj vodi pa ostavite da se aktivira.
  2. U veću zdjelu prosijte brašno i sol. Dodajte jogurt, ulje i vodu s kvascem. Sve dobro pomiješajte i po potrebi dodajte još malo brašna (ali ne previše, samo ako vam je tijesto jako ljepljivo). 
  3. Mijesite cca 10 minuta dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga pokrivenog na toplom da udvostruči volumen.
  4. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i lagano istisnite zrak iz njega (samo pritisnite dlanom). Podijelite ga na osmine pa svaku lagano razvaljajte na nešto manje od centimetra debljine. Originalno je naan ovalnog oblika, ali nek vas to ne sputava 🙂 
  5. Po želji posipajte sjeckanim listovima korijandera (može i suhi kao i kod mene) pa samo lagano još jednom prođite valjkom.
  6. Ugrijte tavicu (neku težu poput grill tave npr) i samo lagano premažite uljem. Stavite peći naan 3 minute s jedne i još 2 minute s druge strane (dok ne porumeni). Neka vam vatra bude nešto manja od maksimuma.
  7. Kad su gotovi, stavite ih na toplo (npr u pećnicu) dok ne zgotovite i ostale. Odmah ih premažite mješavinom otopljenog maslaca, protisnutog češnjaka i malo korijandera. Naravno, idealni su topli 🙂