Znam da je uvijek teško koristiti pridjev “najbolje” uz neko jelo, ali ovo pile iz pećnice zbilja zaslužuje taj epitet. Znam da je to subjektivno, ali ovo i je moje malo mjesto gdje stavljam recepte, pa si mogu dozvoliti 🙂 Meso mekano, hruskava začinjena korica, a umak za prste polizati. Jedino je vječita dilema što poslužiti uz njega – mladi krumpir ili mlince…

najbolje pile iz pecnice


Najbolje pile iz pećnice
Priprema
30 mins
Kuhanje
1 hr 45 mins
Spremno za
2 hrs 30 mins
 

Za nedjeljni ručak iz snova 🙂

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Domaća
Porcija: 4 -6 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1 pile (cca 1,5 kg)
  • sol i papar
  • 1 luk
  • 1 limun
  • 1 žlica crvene paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 2-3 žlice omekšalog maslaca
  • 3-4 dcl pilećeg temeljca
  • 1 žlica glatkog brašna
Postupak
  1. Pile izvadite iz frižidera bar pola sata prije pečenja.
  2. Unutrašnjost posolite pa ugurajte luk prerezan na četvrtine i limun kojeg ste prije toga izboli sa svih strana da može tijekom pečenja ispustiti sokove.
  3. Zatim pile izvana dobro namažite omekšalim maslacem pa posipajte mješavinom začina (sol, papar, crvena paprika, češnjak u prahu).
  4. Stavite na lim za pečenje, prekrijte folijom i pecite sat vremena na 200 stupnjeva.
  5. Nakon sat vremena maknite foliju i pecite 40-ak minuta da dobije finu hrskavu koricu. Izvadite iz pećnice i pustite ga još 10-ak minuta da ispusti sokove, a zatim ga prebacite na tanjur i pokrijte folijom dok pripremate umak.
  6. Izvadite luk i limun iz unutrašnjosti pileta. Luk još malo raskomadajte i stavite na lim u umak od pečenja, a limun iscijedite.
  7. Sve stavite na srednju vatru, posipajte žlicom brašna i dobro pomiješajte da ne ostanu grudice.
  8. Na kraju zalijte temeljcemI kuhajte 20 minuta do pola sata, dok se sve malo ne zgusne i reducira. Procijedite ga.
  9. Pile poslužite uz mladi krumpir ili mlince, sve prelijte umakom.