Lagana peckutavost đumbira pomiješana sa slatkoćom meda i citrusnom notom naranče. Sve pomiješano s malo gazirane vode koja još dodatno naglađava onaj đumbir efekt. Ledeno i osvježavajuće…


Napitak od đumbira, naranče i meda
Priprema
15 mins
Kuhanje
30 mins
Spremno za
1 hr 30 mins
 

Lagana peckutavost đumbira pomiješana sa slatkoćom meda i citrusnom notom naranče. 

Slijed: Pića
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 1 litre sirupa
Autor: daliborce
Sastojci
Za sirup:
  • 100 gr naribanog đumbirovog korjena
  • 3 naranče (sok i korica)
  • 340 gr meda
  • 200 gr šećera
  • 1 litra vode
Za svaku čašu napitka:
  • 0,5 dcl pripremljenog sirupa
  • 1/2 naranče (samo sok)
  • 1,3-1,5 dcl gazirane vode
  • led
Postupak
  1. U posudu na vatru stavite kuhati litru vode, šećer, med, ribani đumbir te sok i koricu od tri naranče. Kad se med i šećer otope smanjite vatru i kuhajte slijedećih pola sata.
  2. Zatim maknite sirup s vatre i pustite da se ohladi pola sata. Nakon pola sata procijedite sirup kroz sitno sito i/ili gazu. Dobro iscijedite sav sok i dobili ste otprilike oko 1,2 litre sirupa koji je baza za naše osvježavajuće piće.
  3. Ako koristite čaše od 2 dcl u svaku ide oko 1/4 (dakle 0,5 dcl) sirupa, svježe istisnuti sok od pola naranče i malo leda, a onda u ostatak čaše ulijte gaziranu vodu. Naravno, omjere prilagodite svom ukusu 🙂

Bilješke

Pripremljeni sirup čuvajte u frižideru i potrošite unutar tjedan dana.