Često imam problem s nadijevanjem imena nekim slasticama… Kažu ljudi da sam kreativan, ali očito u ovom dijelu malo štekam… I zato sam ovdje jednostavno prihvatio ime koje joj je dao kolega s kulinarske grupe na facebooku – nemoguća torta… Iako, nije nemoguća, samo možda mrvicu zahtjevnija od nekih drugih torti koje sam do sad radio…

nemoguca torta 1

Zapravo se radi o dvije torte – jedna je u klasičnom kalupu za torte od 24 cm, dok je druga zapravo samo dva moussa u manjem (cca 20 cm) silikonskom kalupu… Preko obje torte ide crna mirror glazura, a ukrasi su od bijelog fondana…

nemoguca torta 2

Naravno, kao i uvijek kad su ovakve rođendanske torte u igri – ni ovaj presjek nije savršen jer je fotkan usred fešte… tu je samo da steknete dojam kako je izgledala 🙂 a sad recept…

Nemoguća čokoladna torta
Priprema
2 hrs
Kuhanje
1 hr 30 mins
Spremno za
8 hrs
 

Jedna torta za koju treba malo više vremena i strpljenja, ali na kraju se isplati 🙂

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 20 šnita
Autor: daliborce
Sastojci
Mala mousse torta (18-20 cm):
Mousse od bijele čokolade s malinama:
  • 200 gr bijele čokolade
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 listića želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 1 šaka smrznutih malina
Mousse od tamne čokolade:
  • 200 gr tamne čokolade
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 listića želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
Velika torta (24 cm):
Kakao biskvit:
  • 235 gr glatkog brašna
  • 90 gr kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 400 gr šećera
  • 1 žličica soli
  • 2,4 dcl mlaćenice (buttermilk)
  • 1,2 dcl ulja
  • 2 jaja
  • 2 žličice vanilije
  • 1,8 dcl kipuće vode
Zamjena za mlaćenicu:
  • 2,4 dcl mlijeka
  • 1 žlica limunovog soka
Beze kora:
  • 2 bjelanjka (sobne temperature)
  • 1 prstohvat soli
  • 100 gr šećera
  • 1/2 žličice alkoholnog octa
  • 1 žličica gustina
Ganache mascarpone krema
  • 200 gr tamne čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 250 gr mascarponea
  • 1 žličica vanilije
  • 100 gr šećera u prahu
Crna mirror glazura:
  • 1 dcl vode
  • 200 gr šećera
  • 0,6 dcl vrhnja za šlag
  • 60 gr kakaa
  • 40 gr tamne čokolade
  • 7 listića želatine
  • crna jestiva boja u gelu
Za ukrašavanje:
  • bijeli fondan
  • jestive perlice
Postupak
Mala mousse torta:
  1. Prvo ćemo napraviti malu mousse tortu i ostaviti je da se skroz zamrzne u škrinji. Za ovu priliku koristio sam okrugli silikonski kalup nešto manji od 20 cm.

Mousse od bijele čokolade s malinama:
  1. Otopite bijelu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, a u posudi zagrijte mlijeko do vrenja pa maknite s vatre. 

  2. Mlijeku dodajte namočenu želatinu, pomiještajte, a zatim i otopljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi.

  3. Vrhnje istucite u šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna. 

  4. Na kraju malo usitnite smrznute maline i umiješajte u mousse. Prelijte sve u silikonski kalup pa kalup par puta lupnite o radnu površinu kako bi mousse ispunio sve udubine. Stavite u škrinju da se stegne.

Mousse od tamne čokolade:
  1. Otopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj, a u posudi zagrijte mlijeko do vrenja pa maknite s vatre. 

  2. Mlijeku dodajte namočenu želatinu, pomiještajte, a zatim i otopljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi.

  3. Vrhnje istucite u šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna. 

  4. Prelijte sve u kalup gdje je već stegnuti onaj prvi mousse pa vretite u škrinju da se stegne.

Velika torta:
  1. Velika torta je rađena u klasičnom kalupu za torte od 24 cm.

Kakao biskvit:
  1. Pećnicu stavite zagrijavati na 175 stupnjeva. Pripremite dva kalupa veličine 24 cm na način da ih premažete maslacem, na dno stavite pek papir, a rubove lagano pobrašnite. 

  2. Ako nemate mlaćenicu, napravite zamjenu na način da u mlijeko dodate limunov sok, pomiješate i ostavite nekoliko minuta da odstoji.

  3. Brašno i kakao prvo prosijte kako bi se riješili grudica pa im dodajte ostale suhe sastojke - prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i sol. Sve pomiješajte.

  4. U drugoj posudi pjenjačom pomiješajte mlaćenicu (ili pripremljenu zamjenu), ulje, jaja i vaniliju. Kad se smjesa ujednačila dodajte suhe sastojke i miješajte špatulom tek toliko da se sve sjedini. Važno je da ne pretjerate s miješanjem ili još gore da ne koristite mikser.

  5. Na kraju dodajte kipuću vodu i još jednom pomiješajte. Ravnomjerno prelijte smjesu u dva pripremljena kalupa i pecite na 175 stupnjeva 30 minuta (probajte čačkalicom da provjerite je li pečeno). Ako vam u pećnicu ne stanu istovremeno dva kalupa na istoj (srednjoj) razini, rađe ih pecite odvojeno nego da budu na različitim razinama, jer neće dobro ispasti.

  6. Tijekom pečenja biskvit će nabubriti po sredini, ali će se tijekom hlađenja malo spustiti - to je normalno. Kad su biskviti pečeni ostavite ih 10-ak minuta da se hlade u kalupu, a zatim ih izvadite i ostavite da se u potpunosti ohlade.

Beze kora:
  1. Na pek papiru nacrtajte krug identičan (ili mrvicu manji) od kalupa u kojem ćete slagati tortu pa ga stavite na lim za pečenje (ovo što ste crtali ide prema dolje kako ne bi prešlo na koru). Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva.

  2. Bjelanjke koji moraju biti na sobnoj temperaturi tucite s prstohvatom soli na srednjoj brzini sve dok se bjelanjci ne počnu pjeniti.

  3. Zatim malo pomalo dodajte šećer i povećajte brzinu miksera (ali ipak ne na maksimum). Tucite bjelanjke dok ne dobijete sjajni snijeg, a pod prstima više ne osjetite šećer.

  4. Zatim bjelanjcima (preko sita) dodajte gustin i ocat. Sve pažljivo lagano pomiješajte špatulom. Prebacite smjesu u vrećicu za ukrašavanje pa ispunite krug nacrtan na limu.

  5. Pecite (iako je bolje reći sušite) koru na 150 stupnjeva otprilike 60-70 minuta. Kad je kora pečena ugasite pećnicu, lagano otškrinite vrata (postavite kuhaču ili nešto slično) pa ostavite da se kompletno ohladi na taj način.

Ganache mascarpone krema:
  1. Čokoladu sitno nasjeckajte, a 2 dcl vrhnja za šlag stavite zagrijavati na laganu vatru. Mora biti vruće, ali ne smije zakipiti.

  2. Vrućim vrhnjem prelijte čokoladu, ostavite tako par minuta pa krenite miješati dok se sva čokolada ne otopi i sjedini s vrhnjem. Ostavite da se ohladi.

  3. Mascarponeu dodajte šećer u prahu i vaniliju pa miksajte tek toliko dok se sastojci ne spoje. Zatim dodajte ohlađeni ganache i miksajte još malo da se sve sjedini. Pripremljenu kremu stavite nakratko u frižider da se stisne.

Slaganje velike torte:
  1. Poželjno je da tortu slažete na okrugloj kartonskoj podlozi jednake veličine kao i torta. To je važno kako bi mogli ukrasiti tortu mirror glazurom kasnije.

  2. Kakao biskvite prvo malo poravnajte oštrim nazubljenim nožem (jer su malo ispupčeni). 

  3. Na kartonsku podlogu stavite malu žličicu kreme i na to prvi sloj biskvita. Premažite s otprilike 1/3 kreme.

  4. Na to stavite beze koru pa opet premažite s 1/3 kreme. Preko svega stavite drugi kakao biskvit (okrenite ga naopačke tako da dio koji je bio dolje tijekom pečenja sad bude na vrhu - tako će vrh biti ravniji).

  5. Premažite vrh i stranice torte preostalom 1/3 kreme. Pokušajte da bude što urednija zbog glazure. Sve stavite u škrinju na nekoliko sati dok se skroz ne smrzne.

Crna mirror glazura:
  1. Priprema ove glazure nije toliko komplicirana, ali morate voditi brigu doslovno o svim detaljima jer inače postoji mogućnost da ne bude baš toliko reflektirajuća. 

  2. Stavite vodu, šećer, vrhnje, kakao i sitno sjeckanu čokoladu na laganu vatru i konstantno miješajte da se svi sastojci sjedine. Koristite špatulu, a ne pjenjaču jer je važno da se smjesa ne zapjeni - kasnije ćete te mjehuriće jako teško odstraniti.

  3. Zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer i kakao ne otope. Smjesa mora doći gotovo do vrenja, ali ne smije zakipiti. Miješajte da vam se ne zalijepi za stranice ili dno.

  4. Umiješajte omekšale listiće želatine te crnu boju. Kad se i oni otope, procijedite glazuru kroz sito (da odstranite sve eventualno "neotopljene" grudice).

  5. Glazura se mora ohladiti na otprilike 35 stupnjeva, s tim da povremeno štapićem pomiješajte kako se ne bi previše stisnula.

  6. Temperatura glazure MORA biti oko 35 stupnjeva, nikako pretopla jer će otopiti tortu, ali ni prehladna jer će se prebrzo stisnuti i neće se lijepo slijevati. Isto tako, torte MORAJU biti smrznute.

  7. Izvadite veliku tortu iz škrinje pa je stavite na neku zdjelu ili čašu iznad tacne ili lima za pečenje kako bi se višak glazure iscijedio. Posuda koju koristite kao "stalak" mora biti manja od torte kako bi glazura neometano curila.

  8. Prelijte tortu glazurom i ostavite da se malo stisne. Nožem odstranite višak glazure koja je kapala s dna torte. Prebacite tortu na pladanj i stavite u frižider.

  9. Ostatak glazure, zajedno s onom koja je iscurila u pladanj stavite na par sekundi u mikrovalnu da se malo zagrije. Zatim opet procijedite (da se riješite eventualno grubljih dijelova koji su otpali s torte) i čekajte da dosegne onu istu idealnu temperaturu.

  10. Sad izvadite iz škrinje (i iz kalupa) i onu manju tortu. S obzirom da se radi o jako smrznutom mousseu tu vam ne treba kartonski podložak već samo stavite direktno na posudu/čašu i prelijte glazurom. Kad se malo stisne odstranite višak glazure koji je kapao s dna.

  11. Pažljivo prebacite ovu manju tortu preko one velike i ukrasite po želji. Ostavite u frižideru do posluživanja.

Bilješke

Pokušao sam odvojiti recepte za osnovnu veliku tortu od onih za malu tortu kako bi vam bilo jednostavnije napraviti samo jednu od njih. Ova moja donja torta je bila dosta čvrsta, pa nije bilo straha da gornja (manja) "utone" u ovu osnovnu. Ako se pak bojite da se to desi, možete donju tortu probosti s nekoliko debljih slamki (odrezanih na visinu torte) na sredini i rubovima mjesta gdje ćete staviti drugi kat. Tako ćete imati "potporne stupove"... Naravno, to napravite prije zamrzavanja 🙂